OBS! Detta gäller ett val som är redan avgjort: Senaste valkompassen från SVT

Val 2022 Valkompass
kommun

Det ska vara obligatoriskt med minst två köttfria skoldagar i veckan

Om frågan
På köttfria dagar är alla rätterna som serveras i skolmatsalen vegetariska. En anledning till att skolor inför köttfria dagar är av miljöskäl, eftersom köttproduktion orsakar större koldioxidutsläpp än produktionen av grönsaker och spannmål.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

C
Centerpartiet Tranemo

Det är viktigt att våra barn och ungdomar får en väl sammansatt skolmåltid, gärna med mer inslag av frukt och grönt. Att däremot införa helt köttfria dagar tycker vi inte är en bra idé.

KD
Kristdemokraterna Tranemo

Det sköter skolan bäst själv.

L
Liberalerna Tranemo

Partiet har inte lämnat någon motivering

M
Moderaterna Tranemo

Extra viktig fråga

Vi tycker att det är mer viktigt att vi säkerställer att barn får i sig näringsrik kost för att klara av skoldagen, än att de väljer bort vegetarisk mat som de kanske inte tycker om och ersätter detta med godis och läsk.

SD
Sverigedemokraterna Tranemo

Extra viktig fråga

För att kunna följa med i skolarbetet så krävs proteiner. Det skapar även problem för arbetande ensamstående om deras barn inte får fullvärdig mat i skolan

Ganska bra förslag

S
Socialdemokraterna Tranemo

Extra viktig fråga

Viktigt att öka ungas förståelse för kostens betydelse för hälsan och att man kommunen medverkar till det.

Mycket bra förslag

MP
Miljöpartiet Tranemo

Extra viktig fråga

Vi behöver minska köttätandet av klimatskäl. Därför är det bra att införa mer och mer växtbaserade måltider. Men det är inget man behöver slå på stora trumman för. Att äta växtbaserat är naturligt och bra och ofta tänker man inte på att rätter är vegetariska.

V
Vänsterpartiet Tranemo

Vi anser att köttfria dagar i skolan är ett bra sätt att ta ansvar för miljön, folkhälsan och djuren. I de fall kött serveras i våra verksamheter ser vi gärna att det bara serveras svenskt kött, för att främja miljön och att säkerställa att djurskyddslagen följs.