Val 2022 Valkompass
kommun

Kommunen ska säga ja till vindkraftsutbyggnad

Om frågan
För att få bygga vindkraft krävs tillstånd från den kommun där vindkraften ska etableras. Enligt miljöbalken har kommunen möjlighet att stoppa verksamhet som har betydande påverkan på landskapet.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

L
Liberalerna Torsås

Jag tror inte att vindkraften är framtiden, då vår infrastruktur i strömnätet inte klarar av om det blåser för mycket. Jag tror även att det har en negativ påverkan på människors hälsa.

M
Moderaterna Torsås

Partiet har inte lämnat någon motivering

SD
Sverigedemokraterna Torsås

Vi vill inte ha mer vindkraft, varken på land eller till havs. Vindkraftens miljöpåverkan med infraljud och mikroplaster är outredd men att vindkraften skapar en osund livsmiljö för både människor och djur är bekräftat. Tekniskt är vindkraften dålig eftersom den bara levererar när det blåser och därmed orsakar stora variationer i elpriserna.

Ganska bra förslag

KD
Kristdemokraterna Torsås

Partiet har inte lämnat någon motivering

S
Socialdemokraterna Torsås

Torsås kommun har mycket utbyggd vindkraft idag. På land finns stora begränsningar till fortsatt utbyggnad. Där riktvärden så tillåter och främst långt ute till havs finns däremot en potential till utbyggnad. Sverige och södra Sverige behöver mer energiproduktion av flera slag.

V
Vänsterpartiet Torsås

Partiet har inte lämnat någon motivering

Mycket bra förslag

C
Centerpartiet Torsås

Ja, främst till havsbaserad vindkraft.