Val 2022 Valkompass
kommun

Kommunala bolag som konkurrerar med privat näringsliv ska avvecklas

Om frågan
Förslaget innebär att kommunen inte ska driva till exempel restauranger, transportverksamhet eller gym som riskerar att konkurrera med privata verksamheter.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

C
Centerpartiet Tingsryd

Vi ska jobba för att privata aktörer vill/ ska kunna driva bolag, men att avveckla kommunala som redan finns är fel väg.

Ganska dåligt förslag

S
Socialdemokraterna Tingsryd

Vi ser nyttan med kommunala bolag som kan bidra till byggnation av bostäder i kommunen, hållbar energiproduktion och aktiv näringslivspolitik. Det är genom vårt energibolag som vi både producerar förnyelsebar energi och bidrar till bredbandsutbyggnad på landsbygden. Utan vårt fastighetsbolag hade många av de företag vi har inte varit etablerade i kommunen idag.

SD
Sverigedemokraterna Tingsryd

Kommunalt bolag eller privat är ju en fråga om större valmöjlighet för invånarna i kommunen.

V
Vänsterpartiet Tingsryd

Det finns grupper som har svårt att få jobb i privat näringsverksamhet som kommunerna kan driva. Då kommunen inte behöver vinst så blir det inte samma press och stress för dessa grupper och mer personal som kan hjälpas åt med uppgifter.

Ganska bra förslag

M
Moderaterna Tingsryd

I första hand skall det privata näringslivet hantera all verksamhet som inte en kommun är skyldig enligt lag att driva. Det kan dock finnas exempel på verksamheter som en privat aktör av affärsmässiga skäl inte kan driva. Då kan kommunen, om det är viktigt för attraktionsvärdet att bo och verka i kommunen, driva en sådan verksamhet. Tex en simhall eller ishall.

Mycket bra förslag

KD
Kristdemokraterna Tingsryd

Partiet har inte lämnat någon motivering