Val 2022 Valkompass
kommun

Sex timmars arbetsdag med bibehållen heltidslön ska införas inom äldreomsorgen

Om frågan
Syftet med förslaget är bland annat att förbättra arbetsmiljön för de anställda och göra yrket mer attraktivt genom att erbjuda sex timmars arbetsdag med bibehållen heltidslön.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

C
Centerpartiet Svenljunga

Kommunen ska vara en attraktiv arbetsgivare, men det finns inte utrymme vare sig ekonomiskt eller personalmässigt för detta.

M
Moderaterna Svenljunga

Det finns varken ekonomi eller personal för att klara ett sådant förslag. Förslaget har testats i verkligheten och det har visat att kostnaderna stiger kraftigt. Samtidigt behöver viss personal redan idag jobba extra för att det är svårt att rekrytera.

Ganska dåligt förslag

KD
Kristdemokraterna Svenljunga

Redan med åtta timmars arbetsdag är det svårt att få personalen att räcka till. Däremot är det viktigt att hela tiden ha koll på personalens arbetsvillkor och arbetsbörda så att de har möjlighet att göra ett bra arbete.

LPo
Landsbygdspartiet Oberoende Svenljunga

Partiet har inte lämnat någon motivering

L
Liberalerna Svenljunga

Då måste man omfördela mycket av kommunens budget för man behöver anställa många fler vilka ska täcka upp luckorna då kommunen har redan nu brist på personal kommer detta bli mycket svårt att genomföra. Men på sikt kan vi tänka oss att sänka arbetstiderna då historiskt sett har arbetsdagarna minskat i tid.

Ganska bra förslag

S
Socialdemokraterna Svenljunga

Arbetsmiljön är en mycket viktig fråga för oss. Vi vet att vår personal har det tufft och att vi kommer få svårt att klara kompetensförsörjningen på sikt. Detta kan var en väg att gå för att attrahera fler som vill arbeta hos oss.

Mycket bra förslag

MP
Miljöpartiet Svenljunga

Extra viktig fråga

Tungt arbete!

V
Vänsterpartiet Svenljunga

Partiet har inte lämnat någon motivering