Val 2022 Valkompass
kommun

Det ska vara obligatoriskt med minst två köttfria skoldagar i veckan

Om frågan
På köttfria dagar är alla rätterna som serveras i skolmatsalen vegetariska. En anledning till att skolor inför köttfria dagar är av miljöskäl, eftersom köttproduktion orsakar större koldioxidutsläpp än produktionen av grönsaker och spannmål.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

L
Liberalerna Svenljunga

Vi vill att elever ska själva välja vad dem vill äta. Politiker ska inte lägga sig i vad elever vill äta för mat. Vi vill ha en variation vilken mat man kan beställa, kanske med en app så man är mer delaktig som elev, vilket ger förhoppningsvis minskad matsvinn.

M
Moderaterna Svenljunga

Extra viktig fråga

Vi tror på frihet under ansvar, inte detaljstyrning. Det är bra att det finns möjlighet att välja och äta det man vill. Måltider skall i första hand vara bra för eleverna och i andra hand bra för miljön. Obligatoriskt köttfria dagar är för oss mest plakatpolitik från vänsterkanten och samtidigt något individen har möjlighet att välja redan idag om man önskar.

Ganska dåligt förslag

C
Centerpartiet Svenljunga

Vi vill att skolmaten ska hålla hög kvalité och helst lagas på lokalproducerade råvaror efter säsong. Vi är inte emot vegetariska alternativ men att politiskt bestämma andelen blir fel, är bättre att personalen på kostenheten gör detta efter säsong, tillgång och pris på råvaror.

KD
Kristdemokraterna Svenljunga

Vi vill hellre se över upphandlingen av skolmaten så att vi främjar lokal och svenskproducerat. Genom att upphandla i mindre enheter blir det möjligt för lokala producenter att lägga anbud.

MP
Miljöpartiet Svenljunga

Partiet har inte lämnat någon motivering

S
Socialdemokraterna Svenljunga

Det är tyvärr alltför många elever som idag inte äter skollunch alls. Vi vill se att fler barn äter lunch i skolan innan vi inför köttfria dagar. Detta kräver dialog med elever och vårdnadshavare för att hitta en balans.

V
Vänsterpartiet Svenljunga

Vad folk äter ska inte bli moralkakor

Ganska bra förslag

LPo
Landsbygdspartiet Oberoende Svenljunga

Partiet har inte lämnat någon motivering