Val 2022 Valkompass
kommun

Odlingsbar åkermark ska skyddas från bebyggelse

Om frågan
För att få bygga på jordbruksmark ska byggnationen vara av väsentligt samhällsintresse. Marken kan komma att behövas om livsmedelshandeln med andra länder skärs ner eller upphör.
Så svarar partierna

Ganska dåligt förslag

BAP
BARAPARTIET Svedala

Måste avgöras från fall till fall

Ganska bra förslag

M
Moderaterna Svedala

Det är viktigt för Sverige att mer livsmedel odlas i landet. Men olika åkermark är olika odlingsbar. Vi tycker också det är viktigt att försöka utveckla nya platser för de enskilda hushållen att kunna odla själva på. En fråga att arbeta med i framtiden.

Mycket bra förslag

ÄS
Älska Svedala Svedala

Extra viktig fråga

Självförsörjningsgraden i landet är redan för låg. I tider av oro är det extra viktigt att bevara åkermarken. Miljömässigt är det också viktigt

C
Centerpartiet Svedala

Extra viktig fråga

Bebyggelse bör ske i första hand genom förtätning.

KD
Kristdemokraterna Svedala

Extra viktig fråga

I ett lokalt perspektiv är åkermarken en del av det landskap som attraherar och stimulerar kommunens invånare. I ett nationellt/globalt perspektiv är det viktigt att värna åkermarken, som den viktiga försörjningsresurs den utgör.

MP
Miljöpartiet Svedala

Extra viktig fråga

Sverige behöver bli mindre beroende av omvärlden vad gäller livsnödvändiga varor. Därför ska åkermark skyddas från bebyggelse och motorvägar.

S
Socialdemokraterna Svedala

Jordbruksmark är viktig att spara för framtida livsmedelsproduktion

SD
Sverigedemokraterna Svedala

Åkermark kan aldrig återskapas när den väl bebyggts. Sverige har oroväckande låg självförsörjningsgrad och den får inte minska ännu mer. Dessutom är åker och natur en del av landskapets skönhet. Landskapet är en viktig del av Svedala kommuns attraktivitet.