Val 2022 Valkompass
kommun

Kommunen ska byggas ut genom förtätning

Om frågan
Förtätning är ett begrepp inom stadsplanering, som går ut på att nybyggen ska ske inom befintlig bebyggelse. Motsatsen till förtätning är stadsutglesning.
Så svarar partierna

Ganska bra förslag

BAP
BARAPARTIET Svedala

Partiet har inte lämnat någon motivering

KD
Kristdemokraterna Svedala

Extra viktig fråga

Det finns goda möjligheter att tillgodose Svedala kommuns behov av fler bostäder och ökad service genom förtätning och på så sätt undvika att ta åkermark, natursköna områden och andra värden i anspråk. En sådan förtätning måste dock ta väldigt stor hänsyn till orternas existerande invånare och bebyggelse.

M
Moderaterna Svedala

För att skapa mer handel och service i våra centrum kan det vara klokt att bygga om ett envåningshus till ett tvåvåningshus, eller låta en större industrilokal i ett centrumnära läge bli en mixad handels och bostadsfastighet. Men det ska göras med omsorg och det är viktigt att bibehålla det gröna som är Svedala kommun.

SD
Sverigedemokraterna Svedala

Nya bostäder och andra byggnationer behövs, men för att skydda åker och natur är det bättre att bygga tätare där det går.

Mycket bra förslag

ÄS
Älska Svedala Svedala

Extra viktig fråga

Åkermark ska inte exploateras med bostäder

C
Centerpartiet Svedala

Extra viktig fråga

Vårda den goda åkermarken!

MP
Miljöpartiet Svedala

Extra viktig fråga

Bygg förtätat, inte för täta.

S
Socialdemokraterna Svedala

Förtätning underlättar användandet av kollektivtrafik, närhet till kommunal service och handel. Jordbruksmark och viktig naturmark skyddas.