Val 2022 Valkompass
kommun

Gruvan i Stekenjokk ska öppnas igen

Om frågan
För 33 år sedan stängde koppar- och zinkgruvan i Stekenjokk. Nu vill företaget öppna den igen. Stekenjokk ligger både i Strömsunds kommun och Vilhelmina kommun i Västerbottens län.
Så svarar partierna

Ganska dåligt förslag

C
Centerpartiet Strömsund

Extra viktig fråga

Vi anser att det är viktigare att bevara den unika naturen som finns i området som genererar mycket både för besöksnäringen och rennäringen. Gruvnäringen kan hellre utvecklas på de orter där man redan är verksam.

M
Moderaterna Strömsund

I dagsläget är alla frågetecken runt gruvbrytningen inte besvarade. För att kunna ta slutgiltig ställning behövs mera fakta.

V
Vänsterpartiet Strömsund

Miljökonsekvenserna av brytningen är inte helt framtagna. Det inskränker på rennäringen och en utbredd turism. Vi är säkra på att gruvan till största delen kommer att drivas av utländskt företag med egen personal. Brytningen är endast på vintertid, men miljöfrågorna är av helårseffekt.

Ganska bra förslag

S
Socialdemokraterna Strömsund

Vi behöver metaller till många olika saker, t ex för omställningen till ett mer hållbart samhälle med elbilar m m. Vi föredrar att metallerna utvinns med moderna metoder och att de anställda har en bra arbetsmiljö i stället för barnarbete i fattiga länder.

SD
Sverigedemokraterna Strömsund

Partiet har inte lämnat någon motivering