Val 2022 Valkompass
kommun

Skolorna på Tjärnö och Koster ska avvecklas

Om frågan
Skolan på Tjärnö beräknas ha tolv elever under höstterminen 2022, medan skolan på Koster tillfälligt har stängts på grund av för litet elevunderlag.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

C
Centerpartiet Strömstad

Extra viktig fråga

Hela kommunen ska leva och ges möjlighet att utvecklas då är skolor och förskolor viktiga komponenter för att kommunen ska vara attraktiv och växa befolkningsmässigt. Vilket Strömstad måste göra för att möta välfärdens behov av resurser.

FI
Feministiskt initiativ Strömstad

Extra viktig fråga

Vid nedläggning får barn på Koster uppåt två timmar pendling dagligen - motsvarande 48 extra skoldagar årligen. Det vore också katastrof för landsbygden att stänga skolorna. Det behövs mindre barngrupper och högre lärartäthet - Koster och Tjärnö har det.

L
Liberalerna Strömstad

Extra viktig fråga

Liberalerna arbetar för en positiv samhällsutveckling i hela kommunen och där spelar skolan en mycket central roll och det gäller naturligtvis också Tjärnö och Koster. Inte minst för Kosters överlevnad som livskraftigt samhälle behövs både barnomsorg och skola F-3.

MP
Miljöpartiet Strömstad

Extra viktig fråga

Istället för att lägga ned småskolorna vill vi skapa långsiktiga förutsättningar för fungerande skolor på Koster och Tjärnö. Skolorna är viktiga, inte minst för att möjliggöra för fler åretruntboende!

SD
Sverigedemokraterna Strömstad

Extra viktig fråga

Vår utgångspunkt är att landsbygdskolor skall vara kvar, utvecklas och är helt emot "centraliseringar".

V
Vänsterpartiet Strömstad

Bättre hade varit att, som Vänsterpartiet föreslagit under 20 år, att införa boplikt . Vi har inte fått stöd från övriga partier. Nu har marknadskrafterna fått härja fritt vilket har gjort att husen har köpts upp för fritidsboende. Grunden för bra lokala skolor har därmed undanröjts.

Ganska dåligt förslag

S
Socialdemokraterna Strömstad

Vi önskar inte att avveckla skolor som har ett tillräckligt antal elever.

Ganska bra förslag

KD
Kristdemokraterna Strömstad

Partiet har inte lämnat någon motivering

M
Moderaterna Strömstad

Skolan är en social arena för barns samvaro och samspel. I dagens samhälle sker barns gemenskap med andra barn till största delen i våra skolor och skolorna är viktig för barns utveckling och identitetsskapande. Socialt samspel, kamratskap upptar större del av barns vakna tid. I dag är elevantalet för lågt för att barnen skall kunna utvecklas socialt och emotionellt i samspel med skolkamrater.