Val 2022 Valkompass
kommun

Kommunen ska säga nej till ytterligare vindkraftsbyggen

Om frågan
För att få bygga vindkraft krävs tillstånd från den kommun där vindkraften ska etableras. Enligt miljöbalken har kommunen möjlighet att stoppa verksamhet som har betydande påverkan på landskapet. En kommun kan i dag säga ja eller nej till ett vindkraftsbygge när som helst i tillståndsprocessen.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

C
Centerpartiet Storuman

Flera vindkraftsbyggen är redan på gång och skall vi lyckas med att bli fossilfria så måste det tillföras mer fossilfri energi. Detta blir särskilt viktigt för den gröna vätgasframställningen

Ganska dåligt förslag

SKL
Kommunlistan Storuman

Vi behöver el och då får alla kommuner ställa upp.

S
Socialdemokraterna Storuman

Extra viktig fråga

Det är bra om kommunen har makt över var vindkraften placeras men inget generellt förbud. Utbyggnaden av förnyelsebar energi är viktig. En stabil utbyggd energiförsörjning med rimliga priser. Ett lokalt ersättningsstöd för intrången.

V
Vänsterpartiet Storuman

Vi vill ha mer förnybar elproduktion men vi vill att hela Sverige och alla kommuner ska ta det ansvaret. Vi producerar redan som det är enormt stor andel av Sveriges förnybara elproduktion.

Ganska bra förslag

KD
Kristdemokraterna Storuman

Vi tror att man ska begränsa utbyggnaden av vindkraften tills det är klart med ersättning till kommunen för intrång. Man bör också beakta hur lokalbefolkningen som berörs av utbyggnaden och hur den lokala miljön påverkas. I grunden är vi dock positiva till vindkraft

M
Moderaterna Storuman

Extra viktig fråga

Bättre att bygga vindkraftverk där elen behövs

Mycket bra förslag

L
Liberalerna Storuman

Extra viktig fråga

Storumans kommun producerar enorma mängde energi. Vattenkraften är väldigt närvarande. Så länge det inte finns kapacitet att transportera mer el härifrån skall vi heller inte nyttja mer natur till vindkraft. El bör produceras så nära förbrukningen som möjligt och vi kommer att behöva alla fossilfria kraftslag, inkl kärnkraft.