Val 2022 Valkompass
kommun

Nya bostäder och ett nytt torg ska byggas i Sandbogen

Om frågan
Sandbogen är ett område i Kungshamn där kommunen håller på att arbeta med en detaljplan för att kunna bygga nya bostäder och ett torg vid havet.
Så svarar partierna

Ganska dåligt förslag

KD
Kristdemokraterna Sotenäs

Extra viktig fråga

Det hade funnits möjligheter till bostäder vid sidan om den stora öppna torgytan som tänkts men det finns många frågetecken som gör att det finns tveksamheter. Trafiksituationen är en faktor. Miljön runt Gerlegården är viktig att beakta och torget som mötesplats är ett drömläge.

MP
Miljöpartiet Sotenäs

Extra viktig fråga

Ett nytt torg är positivt, en mötesplats för människor och kultur. Bostäder är tveksamt, eventuellt begränsat antal. Vi vill inte spränga i berget.

M
Moderaterna Sotenäs

Extra viktig fråga

Vi är ytterst tveksamma till bostäder i Sandbogen. För oss är det viktigt att värna den gamla kulturmiljön runt Gerlegården. Vi vill rusta upp badplatsen Näbban. Sandbogen ska vara en trevlig mötesplats där människor kan vistas obehindrat.

S
Socialdemokraterna Sotenäs

Det vi vill är att skapa ett mindre torg och ett område för olika typer av aktiviteter.

Ganska bra förslag

L
Liberalerna Sotenäs

Extra viktig fråga

Skall det bli bostäder i Sandbogen så kan det inte bli så många med tanke på trafiksituationen. Viktigt är att de lokaliseras mot berget så det kan bli ett stort öppet torg och att Gerlegården får fri sikt från havet. Torget skall utformas med stor omsorg i förhållande till kulturmiljön i området.

Mycket bra förslag

C
Centerpartiet Sotenäs

Extra viktig fråga

Centern har under en längre tid drivit frågan om att öppna upp mellan Gerlegården och havet och skapa en medborgarplats för allmänheten. Viss byggnation där det i dag finns en privat fastighet måste nog accepteras men får inte inkräkta på utrymmet mellan Gerlegården och havet. Centerpartiet vill att Sandbogen skall utvecklas till det torg och mötesplats för såväl kommuninvånare som besökare.

SD
Sverigedemokraterna Sotenäs

Partiet har inte lämnat någon motivering