Val 2022 Valkompass
kommun

Hemtjänstaktörer i Sollentuna ska upphandlas av kommunen

Om frågan
Kommunen har nyligen beslutat att tillämpa lagen om offentlig upphandling inom hemtjänsten. Det innebär att kommunen kommer att styra i större grad hur många och vilka aktörer som får vara verksamma, snarare än att det är tillåtet att etablera sig fritt.
Så svarar partierna

Ganska bra förslag

M
Moderaterna Sollentuna

Moderaterna värnar valfriheten i hemtjänsten och genom att upphandla aktörer säkerställer vi att det finns både valfrihet och ordning i hemtjänsten.

SD
Sverigedemokraterna Sollentuna

Extra viktig fråga

Partiet har inte lämnat någon motivering

Mycket bra förslag

C
Centerpartiet Sollentuna

Det är viktigt med valfrihet inom hemtjänsten, men det är också viktigt att oseriösa aktörer inte finns i Sollentuna.

KD
Kristdemokraterna Sollentuna

Extra viktig fråga

Genom att upphandla dessa tjänster kan man sätta krav och se till att alla aktörer sköter sig på bästa sätt. För brukarnas skull, för närståendes skull och för skattemedlens skull

L
Liberalerna Sollentuna

Beslutet att gå ifrån Lagen om valfrihet till Lagen om offentlig upphandling är taget då vi arbetat med fusk och oegentligheter inom hemtjänst och vi har landat i att vi ska begränsa antalet utförare för att höja kvaliteten och skärpa uppföljningen.

MP
Miljöpartiet Sollentuna

Extra viktig fråga

Som verkligheten ser ut idag med företag som fuskar behöver kommunens kontroll öka. För att kostnaden för kontrollen ska vara rimlig måste kommunen upphandla verksamheten. Men! MP kommer verka för att det även i fortsättningen finns en valfrihet där brukaren kan byta hemtjänstaktör. Det är även viktigt att SOLOM, det kommunala bolaget, finns kvar.

S
Socialdemokraterna Sollentuna

I Sollentuna har vi haft stora problem med fuskande hemtjänstföretag, mycket på grund av den fria etableringen. Nu när kommunen ska handla upp enligt LOU vill vi ställa högre kvalitetskrav så att personalen har goda arbetsvillkor, rätt utbildning, och tid att göra sitt jobb.

SPA
Sollentunapartiet Sollentuna

Extra viktig fråga

På detta sätt uppnås högre kvalitet i verksamheten och målet är att kravställning och uppföljning kan utvecklas. Kvaliteten för den enskilde förbättras och fusk beivras genom stärkt samverkan mellan utförare och kommunen.

V
Vänsterpartiet Sollentuna

Extra viktig fråga

Partiet har inte lämnat någon motivering