Val 2022 Valkompass
kommun

Kollektivtrafiken ska vara gratis i kommunen

Om frågan
Det är Västra Götalandsregionen som genom trafikbolaget Västtrafik AB beslutar om kollektivtrafiken. Men kommunen kan besluta om att finansiera avgiftsfri kollektivtrafik inom sitt område.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

KD
Kristdemokraterna Skövde

Finns inget som är gratis. Vi anser att 50% av kostnaden ska vara offentligt finansierad.

M
Moderaterna Skövde

Kollektivtrafiken är redan subventionerad av skattebetalare. Det finns ett värde i att hålla kostnaderna nere för att öka motivationen att välja kollektiva resor när det är möjligt. Kostnaden för att helt skattefinansiera kollektivtrafiken kan däremot inte motiveras, det är rimligt att var och en också tar ett ansvar för sina egna resekostnader.

Ganska dåligt förslag

C
Centerpartiet Skövde

Nu är det ju Västra Götalands regionen som är huvudman för Västtrafik och också just nu utreder hur denna fråga kan hanteras likvärdigt i hela regionen. Centerpartiet är för en utbyggnad och att det ska vara enkelt att välja att åka kollektivt.

S
Socialdemokraterna Skövde

Vi vill införa sommarlovskortet för unga men att göra hela kollektivtrafiken gratis är inte realistiskt ur ett ekonomiskt perspektiv.

SD
Sverigedemokraterna Skövde

Vi föreslår gratis kollektivtrafik för pensionärer. Att gå längre är väldigt dyrt.

Ganska bra förslag

L
Liberalerna Skövde

Extra viktig fråga

Framför allt är det viktigt för ungdomar och pensionärer. Skövde kommun kan i samverkan med Västtrafik resonera sig fram och genomföra steg för steg. Flera personer skulle använda kollektivtrafik i stället för bilen.

Mycket bra förslag

MP
Miljöpartiet Skövde

Extra viktig fråga

Det är en jämlikhetsfråga, det kan inte vara dyrare att åka kollektivt än var och en i egen bil om vi skall kunna bygga ett hållbart samhälle.

V
Vänsterpartiet Skövde

Alla ska ha rätt att kunna röra sig i samhället. Fler skulle åka kollektivt om det bara var att hoppa på och hoppa av