Val 2022 Valkompass
kommun

Flygplatsen i Skövde ska öppnas igen

Om frågan
Efter ett beslut i kommunfullmäktige stängde Skövde Airport för kommersiell flygtrafik i april 2022.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

KD
Kristdemokraterna Skövde

Att snabbt ställa om för större etableringar är viktigt för att säkra arbeten för Skövdes framtid. Kommersiell trafik upphörde efter 11 sept. attacken, då säkerhetskontrollerna blev rigorösa och företag valde större flygplatser att flyga ifrån. Ambulanshelikoptrar är idag utrustade med navigeringssystem och kan flyga vid sämre sikt. Flygklubbarna har erbjudits annat flygfält för sin verksamhet.

MP
Miljöpartiet Skövde

Extra viktig fråga

Kommunen har antagit en koldioxidbudget som visar på hur svårt det kommer att vara för oss att uppnå målen i Parisavtalet. Då finns inget utrymme för fortsatt flygtrafik i Skövde.

M
Moderaterna Skövde

Moderaterna är beslutna om att Skövde ska vara en betydelsefull ort för tillverkningsindu-strin även framåt. Vi behöver stå väl förberedda för att ta del av den omställning som sker, då är marken på Locketorp en viktig pusselbit. Att hitta och detaljplanera annan lämplig mark tar många år. Att bevara arbetstillfällen och skapa möjligheter för ännu fler är högt prioriterat.

S
Socialdemokraterna Skövde

Extra viktig fråga

Marken behövs till andra verksamheter.

V
Vänsterpartiet Skövde

Flyget är mycket klimatskadligt och Skövde behöver inte en flygplats

Ganska dåligt förslag

L
Liberalerna Skövde

Extra viktig fråga

Liberalerna vill skapa arbetstillfällen i kommunen. Därför önskar vi att stå klara att ta emot industrier och företag som snabbt vill etablera sig i Skövde. Flygplatsområdet är ett mycket lämpligt område för detta. Näringslivet har inte tryckt på att flygplatsen behövts. Den har heller inte använts av näringslivet till någon större del. Vi har relativt nära till andra flygplatser.

Mycket bra förslag

SD
Sverigedemokraterna Skövde

Extra viktig fråga

EN kommun med framtidstro lägger inte ner en välskött flygplats.