Val 2022 Valkompass
kommun

Det ska vara obligatoriskt med minst två köttfria skoldagar i veckan

Om frågan
På köttfria dagar är alla rätterna som serveras i skolmatsalen vegetariska. En anledning till att skolor inför köttfria dagar är av miljöskäl, eftersom köttproduktion orsakar större koldioxidutsläpp än produktionen av grönsaker och spannmål.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

M
Moderaterna Skara

Extra viktig fråga

Hälsa, hållbarhet och god, näringsriktig mat ska vara fokus. Mer viltkött, lokalproducerat och nylagat. Vi vill se ett självförsörjningsmål som del i upphandling.

Ganska dåligt förslag

C
Centerpartiet Skara

Skollunchen ska ha en varierad sammansättning av kött, fisk och vegetariska alternativ. Lunchen ska också erbjuda mycket grönsaker. Det som serveras får gärna vara svenskt och närproducerat.

KD
Kristdemokraterna Skara

vi ska vara på tå med med en allsidig och så långt det är möjligt en närproducerad kost till våra ungdomar. vi ska inspirera dem att prova nya alternativ, men inte ta ifrån dem alternativet kött eller fisk. Men den veckan det är pannkaka så blir det en dag utan kött..

L
Liberalerna Skara

Partiet har inte lämnat någon motivering

SD
Sverigedemokraterna Skara

Partiet har inte lämnat någon motivering

Ganska bra förslag

MP
Miljöpartiet Skara

Det är en stor fördel om vi alla minskar köttmängden, särskilt industriellt producerat kött. I skolan bör maten som serveras vara lokalt framtagen och ha en miljöcertifiering. Kött från naturbetesdjur är ok, men för att maten inte ska bli orimligt dyr måste det bli färre dagar med kött.

S
Socialdemokraterna Skara

Vi äter för mycket kött! Tveksamt om det ska vara obligatoriskt

V
Vänsterpartiet Skara

Partiet har inte lämnat någon motivering