Valet 2022 är avgjort
Utforska resultatet och se hur dina grannar röstat på valresultat.svt.se
Så svarade riksdagskandidaterna och partierna på frågorna i Valkompassen i:
Sjukvårdspartiet - Västernorrland Region Västernorrland
Varför ska väljarna rösta på er?
Man ska rösta på Sjukvårdspartiet Västernorrland om man tror på ett parti som inte är i en ideologiskt sandlåda och i stället är sakpolitiskt orienterat. Det är frågornas lösning som är i fokus. Vi tror på en jämlik, rättvis och tillgänglig hälso- och sjukvård för hela länet.
Våra viktigaste lokala förslag
Tre akutsjukhus i Sundsvall, Sollefteå och Örnsköldsvik
Vården ska vara nära medborgarna. Du ska inte behöva resa långt till ett sjukhus för att få grundläggande sjukvård eller akutvård. Våra långa avstånd, kalla årstider och bland Sveriges sämsta vägar innebär att geografisk täckning är viktig för snabb och nära akutvård. Alla tre akutsjukhus ska minst innehålla akut ortopedi, akut kirurgi, akut medicin, akut barnsjukvård och akut kvinnosjukvård & BB.
Utvecklingssjuksköterskor och utvecklingsundersköterskor
Vi vill ha en vårdutveckling som sker på golvet av sjukvårdspersonal utifrån behoven som man ser i den dagliga verksamheten. Vi vill därför införa karriärtjänster i form av utvecklingssjuksköterskor och utvecklingsundersköterskor som både arbetar i vården och har avsatt arbetstid för vårdnära utveckling. Vi vill ha 150 nya karriärtjänster där dessa nya tjänster ingår.
Sveriges högsta sjuksköterskelöner
Bara genom en mycket framgångsrik rekryteringskampanj kan regionen ta sig ur sin mångåriga kris. Därför måste regionen vara löneledande i Sverige för sjuksköterskor och specialistsjuksköterskor. Övrig vårdpersonals löner måste vara konkurrenskraftig och högre än snittet.
Övrigt
Finns det någon politisk fråga där ert parti Regionalt har en annan uppfattning än vad partiet har på riksnivå?
Vi har inget riksparti. Vi är det enda lokala partiet i Region Västernorrland. Vi grundades 1994. Vi har ingen partiledare eller partikansli i Stockholm som bestämmer över oss.
Hur vill ert parti att det politiska styret ska se ut efter valet 2022?
Att Sjukvårdspartiet blir största parti i valet och att Sjukvårdspartiet leder en ny politisk majoritet.
Finns det något parti som ert parti INTE kan tänka er att styra tillsammans med efter valet i höst?
Vi samarbetar med alla partier som vill genomföra vårt valprogram.
Svar i valkompassen
:Sjukvårdspartiet - Västernorrland Region Västernorrland
Sjuksköterskornas löner ska höjas med 8 000 kronor
Så svarar SJVP: Vi vill ha Sveriges högsta sjuksköterskelöner och specialistsjuksköterskelöner. Det innebär allt från 3000 kr upp mot 10 000 kr mer beroende på avdelning, inriktning, erfarenhet och kompetens. Vi är inte låst på en direkt summa. Vi är beredd att satsa 250 miljoner på löner, ännu mer om ekonomin tillåter och det behövs för att komma ur hyrkostnaderna och övertidskostnaderna på 750 miljoner/år
BB ska öppna igen i Sollefteå
Så svarar SJVP: BB och förlossning är en jämställdhetsfråga. Kvinnor ska känna sig trygg att föda barn utan att behöva resa långt. Sollefteå med omnejd är ca 50 000 personer i upptagningsområdet. Sjukvårdspartiet anser att BB och förlossning är en naturlig del av ett akutsjukhus och ska finnas tillgänglig vid länets alla tre sjukhus i Sundsvall, Sollefteå och Örnsköldsvik.
Det ska finnas tre akutsjukhus i länet
Så svarar SJVP: Länet är stort med långa avstånd och dåliga vägar. Patienter ska inte behöva resa långt för akut eller grundläggande sjukvård. Effektiv arbetsfördelning med gemensamma vårdköer mellan tre sjukhus ger rimligare transportavstånd och möjliggör en nödvändig avlastning av Sundsvalls sjukhus. Planerad vård är viktig för att hålla sjukhus med de specialister som behövs för att akutvården ska fungera.
Vården ska bedrivas av kommunen och regionen i ett gemensamt bolag
Så svarar SJVP: Sjukvårdspartiet vill ersätta dagens sjukvårdsmodell som är splittrad, både när det gäller styrning och vård, med en rationell och sammanhållen vårdmodell med kommuner och region i verklig samverkan. Patienter med kroniska sjukdomar eller stora vårdbehov svarar för 70–80 procent av sjukvårdens kostnader.
Vårdpersonal som träffar patienter ska ha klarat språktest i svenska
Så svarar SJVP: Ja. Patienten ska vara i fokus och vårdpersonalen ska både kunna förstå och kunna prata bra svenska.
Regionens bidrag till kulturell verksamhet ska tas bort
Så svarar SJVP: Sjukvårdspartiet prioriterar sjukvården i regionen. Men kulturverksamheten ska finnas kvar och prioriteras mot barn och ungdomar. Vi kan behöva skära ned på kringverksamheter som kultur i regionen under en period för att få ordning på sjukvården. Men vi är inte beredd att ta bort kulturverksamheten.
Barnmorskor i förlossningsvården ska erbjudas förkortad arbetstid med heltidslön
Så svarar SJVP: Vi vill införa arbetstidsmodeller enligt de lokala behov som finns i samverkan med personal och facket. Det betyder att det inte behöver finnas samma arbetstidsmodeller överallt på de tre sjukhusen. Vi vill höja ersättningen rejält för obekväm arbetstid på kvällar och helger.
Regionerna ska lämna över ansvaret för sjukvården till staten
Så svarar SJVP: Sjukvårdspartiet är för decentralisering. Makt och ansvar ska ske så nära medborgarna som möjligt. 349 riksdagsmän där åtta stycken från Västernorrland ska bestämma över den lokala vårdcentralen tror vi inte på. Det är väldigt svårt att ställa någon till ansvar i en sådan enorm byråkratisk statlig organisation. Polisen blev inte bättre för den blev centraliserad.
Det ska vara gratis för alla att åka med den regionala kollektivtrafiken
Så svarar SJVP: Det är rimligt att den som använder en tjänst är med och betalar för den. Vi ser gärna rabatter för barn/ungdomar/studenter samt pensionärer och ett enklare prissystem.
Kollektivtrafiken i gles- och landsbygd ska byggas ut
Så svarar SJVP: Kollektivtrafik kan inte erbjudas överallt i hela länet, det är inte rationellt. Därför måste infrastrukturen byggas ut med fler pendlarstationer för SJ/Norrtåg och parkeringar som nav (pendlarparkeringar) för resor med buss, bil och cykel. De ska vara inhägnade, ha laddstolpar för elfordon, motorvärmare och kameraövervakning.
Regionen ska verka för att begränsa privata vårdcentralers rätt att etablera sig var dom vill
Så svarar SJVP: Vi ser inte att detta är ett problem i Västernorrland men vi har i grunden inget problem att man får etablera sig där man vill så länge man erbjuder en bra vård. Patienten måste vara i fokus. För många vårdcentraler på en liten yta kommer att slå ut varandra.
Hur mycket skattemedel ska regionen satsa på kollektivtrafik?
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Så svarar SJVP: Inge mer skatt men vi vill jobba för högre intäkter. Buss och tåg ska i första hand anpassas till arbetspendlingens behov. Tiderna ska utgå från människors arbetstider. Men kollektivtrafik kan inte erbjudas överallt i hela länet. Därför måste infrastrukturen byggas ut med fler pendlarstationer för SJ/Norrtåg och parkeringar som nav för resor med buss, bil och cykel.
Hur mycket av sjukvården ska drivas av privata företag?
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Så svarar SJVP: Sjukvårdspartiet förespråkar offentlig driven vård. Men privat vård är bättre än ingen vård. Vi är sakpolitisk orienterad. Privata aktörer kan fylla en funktion med ökad tillgänglighet inom vissa specifika områden, exempelvis nätläkare men även privata kliniker som specialistläkarhuset i Sundsvall.
Hur mycket ska medborgarna betala i regionskatt?
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Så svarar SJVP: Vi har inget förslag på varken höja eller sänka skatten. Vi ser dock gärna en skatteväxling mellan regionen och länets sju kommuner gällande kollektivtrafiken så vi får en regiondriven kollektivtrafik som SL, Västtrafik eller X-trafik.
Vilka av följande förslag ska min region prioritera?
Sjukvårdspartiet - Västernorrland Region Västernorrlands val:
- Anställa vårdbiträden för att avlasta sjuk- och undersköterskor
- Erbjuda mer vård digitalt
- Göra riktade satsningar på glest befolkade delar av regionen
Så svarar SJVP: Vi har störst brist på sjuksköterskor och att anställa vårdbiträden kan vara en del i att jobba med kompetensväxling mellan sjuksköterska, undersköterska och vårdbiträden. Men det är ingen brist på sjuksköterskor i Sverige, de vill inte arbeta åt regionen utan har bytt yrkesbana. Vi har en mängd förslag på hur vi vill locka tillbaka dem till vården.