Valet 2022 är avgjort
Utforska resultatet och se hur dina grannar röstat på valresultat.svt.se
Så svarade riksdagskandidaterna och partierna på frågorna i Valkompassen i:
Miljöpartiet Lidingö
Varför ska väljarna rösta på er?
Vi har en konkret politik för att göra Lidingö till en hållbar och levande stad. Lidingö behöver en ny politik som tar klimathotet på allvar och som skapar förutsättningar för ett livskraftigt lokalt näringsliv, kulturliv och föreningsliv.
Våra viktigaste lokala förslag
Ett fossilfritt och klimatpositivt Lidingö 2035
Klimatutsläppen måste snabbt minska och kommunerna har en central roll. Lidingö tillhör bottenskiktet bland Sveriges kommuner på klimatområdet. Vi vill att Lidingö senast 2035 blir klimatpositivt och att all fossil energi är ersatt med förnybar och har slutna kretslopp för resurser, avfall och återvinning samt bygger ut laddinfrastrukturen för elbilar och utvecklar kollektivtrafiken.
Ett livskraftigt Lidingö: näringsliv , kultur och bostäder
Lidingö liknar en sovstad där affärs- och kulturlivet för en tynande tillvaro och det råder bostadsbrist. Butiker slår igen, företag har svårt att rekrytera . Vi vill stärka närings- och kulturlivets förutsättningar genom att skapa mer levande stadsdelar, fler företagslokaler, bostäder för olika plånböcker – även t ex unga, skol- och vårdpersonal ska ha råd att bo här – samt ett rikare kulturliv.
Tryggare skola, vård och omsorg
Moderatalliansens skattesänkningar driver fram ständiga nedskärningar och besparingar. Lidingö satsar idag mindre på skola och omsorg än de flesta andra kommuner. Vi vill satsa mer på ungas och äldres hälsa och välmående. Personalen måste få bättre förutsättningar. Vi vill öka behörigheten hos lärarna och stärka den medicinska kompetensen på kommunala äldreboenden och elevhälsans arbete.
Övrigt
Finns det någon politisk fråga där ert parti lokalt har en annan uppfattning än vad partiet har på riksnivå?
Nej.
Hur vill ert parti att det politiska styret ska se ut efter valet 2022?
En ny majoritet i mitten. Den konservativa och passiva majoriteten har misslyckas med klimat och miljöpolitiken, och att skapa ett levande och livskraftigt lokalsamhälle.
Finns det något parti som ert parti INTE kan tänka er att styra tillsammans med efter valet i höst?
Sverigedemokraterna
Svar i valkompassen
:Miljöpartiet Lidingö
Lidingö kommun ska äga och hyra ut allmännyttiga bostäder
Så svarar MP: 3000 hyresrätter har försvunnit från Lidingö sedan 2008. Lidingö bygger och planerar för näst minst antal bostäder i hela Stockholms län. Det som byggs på stadens mark är stora bostadsrätter, radhus och villor som Lidingö redan har gott om. Det behövs en ny politik för ett levande Lidingö där människor med olika tjocka plånböcker kan bo, leva och arbeta.
Kyrkviken ska bebyggas med radhus och villor
Så svarar MP: Områdets karaktär skulle passa för att bebyggas med mindre flerbostadshus i två våningar och med olika stora lägenheter, såväl bostads- som hyresrätter. Då får vi ett småskaligt och trivsamt område. Att bygga lyxvillor och radhus på stadens mark är inte ett kommunalt ansvar och ingen ansvarsfull hantering av skattebetalarnas egendom.
Hersby gymnasium ska byggas ut
Så svarar MP: Det är svårt för Lidingös unga att få plats på Lidingös enda gymnasium. Det behövs fler platser. Skolan är gammal och behöver också rustas med moderna lokaler och mötesplatser. Utbildningsnämnden har tagit fram planer och ritningar som stoppats i byrålådan av den moderatledda majoriteten. Vi vill ta tag i detta nödvändiga arbete direkt efter valet.
Fler dagvattendammar och skydd mot översvämningar ska anläggas i kommunen
Så svarar MP: Lidingö saknar idag en plan för att hantera effekterna av klimatförändringarna, som värmeböljor, skyfall och översvämningar. Att bygga nya dagvattendammar är ett bra första steg som borde varit på plats för flera år sedan då de första förslagen låg på bordet men stoppades av det moderatledda styret.
Alla nyanställda inom hemtjänst och äldreomsorg ska klara språktest i svenska
Så svarar MP: Vi vill att anställda inom hemtjänsten och äldreomsorg ska kunna svenska och att de ska erbjudas undervisning i det av kommunen via Komvux. Språktest ska inte enbart vara en skarp gräns för anställning, utan också ett medel för att slussa anställda till rätt utbildning.
Även friskolor ska vara skyldiga att ta emot nyanlända elever
Så svarar MP: Får man skolpeng av kommunen och skattebetalarna så bör friskolorna även ta ett ansvar. Vi vill att kommunen och friskolorna samarbetar kring mottagning och fördelning av nyanlända elever på Lidingös skolor. Den socioekonomiska pengen ska också komma friskolor som tar ett större ansvar till del.
Privata företag ska tillåtas driva äldreboenden och hemtjänst
Så svarar MP: Det är bra att det finns olika former av hemtjänst och äldreboende att välja mellan. Vi vill att kommunen ska införa en väl utbyggd tjänst för att vägleda de äldre och andra att hitta rätt hjälp och boende, en sk omsorgssamordare. Staden ska granska kvaliteten och inte godkänna boenden som inte håller kvaliteten.
Kommunen ska ansvara för en stor tillgång till publika laddstolpar för elbilar
Så svarar MP: Lidingö har 18 500 bilar som ska vara fossilfria senast 2035 och EU rekommenderar ca 10 procent publika laddstolpar för elbilar inom ett geografiskt område. Vi vill att kommunen ska planera för 500 nya publika laddstolpar senast 2030. Idag finns ca 30. Den politiska majoritetens förslag på 120 stycken räcker inte på lång väg.
Det ska vara obligatoriskt med minst två köttfria skoldagar i veckan
Så svarar MP: Köttet står för en stor del av livsmedlens klimatpåverkan, men inte ensamt. Det viktiga är att skolan har höga mål om att köpa in och laga mat med låg klimat- och miljöpåverkan. Den ska också var god och näringsriktigt så att maten äts upp och inte kastas. Kommunen har idag låga mål och saknar en livsmedels- och odlingstrategi för att minska klimat och miljöpåverkan. Det vill vi införa.
Kommunen ska ta emot färre flyktingar
Så svarar MP: Lidingö har historiskt tagit emot ett litet antal flyktingar i förhållande till kommunens storlek. Genom den s.k. 2-årsregeln försvinner även de flesta nyanlända från Lidingö efter två år då de sägs upp från sina bostäder. Det försämrar integrationen. Målsättningen ska vara att nyanlända ska kunna integrera sig i kommunen. Det är också syftet med bosättningslagen.
Hur mycket av skolan ska drivas av privata företag i min kommun?
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Så svarar MP: Lidingö har en bra balans mellan kommunal skolor (80 procent av eleverna) och friskolor (20 procent av eleverna). När nya skolor vill etablera sig ska en avvägning göras hur väl det gynnar eller missgynnar elever och de befintliga skolorna. Idag görs inte det, utan de flesta som vill etablera sig får frikort från den politiska majoriteten. Det är inte ansvarsfullt.
Hur mycket pengar ska min kommun lägga på kultur?
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Så svarar MP: Lidingö spenderar mindre på kultur än en de flesta andra kommuner av samma storlek. Utbudet för Lidingöborna är också skralt om man jämför med kommuner av liknande storlek. Det saknas bland annat ett kulturhus. För utövande konstnärer saknas lokaler och kommunalt stöd. Vi vill skapa ett riktigt kulturhus med stor scen för uppträdande, utställningshall, lokaler för kulturutövare m.m. i stadshuset.
Hur mycket ska medborgarna i min kommun betala i kommunalskatt?
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Så svarar MP: Med tanke på att det moderata styret sänkt skatten med 50 öre samtidigt som de kommunala verksamheterna haft sparkrav på sig de senaste åren , i kombination med att inflationen nu tar fart, så kommer med största sannolikhet kommunen behöva justera skattenivån framöver. // samt att lånebehovet ökar kraftigt //
Vilka av följande förslag ska min kommun prioritera?
Miljöpartiet Lidingös val:
- Anställa en kommunal klimat- och miljöstrateg
Så svarar MP: Lidingö saknar idag ett systematiskt klimatarbete i kommunen. Miljöprogrammet saknar målsättningar kopplade till vilka utsläppsminskningar som kommunen behöver göra årligen. Arbetet beedrivs inte strategiskt utan överlåts till t ex omsorgensförvaltningen, som saknar expertis. Det saknas målsättningar och samarbeten med näringsliv, föreningar och allmänhet för att minska utsläppen i hela kommunen.