Valet 2022 är avgjort
Utforska resultatet och se hur dina grannar röstat på valresultat.svt.se
Så svarade riksdagskandidaterna och partierna på frågorna i Valkompassen i:
Feministiskt initiativ Gnesta
Varför ska väljarna rösta på er?
Feminism behövs i Gnesta kommun. Sedan valet 2018 har feministiskt initiativ haft en plats i Gnesta kommunfullmäktige och påverkat politiken. Vi har lagt förslag att utlysa klimatnödläge, arbetat för att skapa ett kulturhus för unga och lagt förslag att införa normkritisk pedagogik i förskola och skola. Klimatfrågan ska tas på allvar, arbetsmiljön i hemtjänsten förbättras, elevhälsan stärkas.
Våra viktigaste lokala förslag
Uppnå hållbar omställning i Gnesta
Vi vill nå Parisavtalets mål. Det gör vi bland annat genom att utlysa klimatnödläge, energioptimera bostäder, bygga fler cykelvägar, satsa på elbilar, mer vegetarisk mat, cirkulär ekonomi, i kombination med att uppdatera hållbarhetsplanen. Vi vill ta hand om kommunens ekosystem genom att rena sjöar, öka kunskapen om värdefull natur, genomföra bättre avloppshantering och främja fler våtmarker.
En jämlik skola i Gnesta
Vi vill genomföra satsningar för en jämlik skola i Gnesta genom t.ex. mer resurser till elevhälsan. Då kan de lättare stötta elever i behov av särskilt stöd och arbeta främjande och förebyggande med jämlikhetsfrågor. Vi vill satsa på kompetensutveckling av all skolpersonal inom bl.a. normkritik och maskulinitetsnormer och på så vis främja att skolan kan förebygga kränkningar och diskriminering.
Bättre arbetsmiljö och kvalitet inom äldreomsorgen i Gnesta
Vi vill satsa på trygga anställningar, heltid som norm, bra arbetsmiljö och kontinuitet inom hemtjänsten, där sex timmars arbetsdag med bibehållen lön är en del av det. Otrygga anställningar är ett markant problem i kvinnodominerade yrken, som vård och omsorg är i dag och så även i Gnesta. Vi behöver höja statusen på låglöneyrken som även är samhällsbärande.
Övrigt
Finns det någon politisk fråga där ert parti lokalt har en annan uppfattning än vad partiet har på riksnivå?
Nej
Hur vill ert parti att det politiska styret ska se ut efter valet 2022?
Vi vill ha en majoritet som består av S, V, Mp och Fi. Vi har under mandatperioden samverkat med Mp och V. Men även S och C har varit positiva. Vi vill omfördela resurser för att uppnå ett jämlikt, jämställt och hållbart samhälle. När andra partier glider högerut, förespråkar nationalistisk, patriarkal och ohållbar tillväxtpolitik, står vi fast vid politik som eftersträvar rättvisa och omsorg.
Finns det något parti som ert parti INTE kan tänka er att styra tillsammans med efter valet i höst?
Vårt parti står för feminism och antirasism, vi är en motpol till SD.
Svar i valkompassen
:Feministiskt initiativ Gnesta
Lötbodal ska bli ett naturreservat
Så svarar FI: Extra viktig Vi vill främja biologisk mångfald, och fler naturreservat är en bra investering. Vi behöver samtidigt se till så att nuvarande verksamheter i området kan fortsätta bedriva sin verksamhet.
Frustunagården ska utökas med fler demensplatser
Syskonförtur ska gälla på alla kommunens förskolor
Privata företag ska tillåtas driva äldreboenden och hemtjänst
Sex timmars arbetsdag med bibehållen heltidslön ska införas inom äldreomsorgen
Så svarar FI: Extra viktig Vi har drivit förslaget om 6 h arbetsdag, och vi ser att äldreomsorgen måste få högre status genom bättre arbetsvillkor. 6 h arbetsdag med bibehållen lön i kombination med fortbildning och fasta anställningar är vägen framåt.
Alla nyanställda inom hemtjänst och äldreomsorg ska klara språktest i svenska
Så svarar FI: Det finns en lokal grupp som stödjer personal i omsorgen att utvecklas språkligt. Vi tror mer på mentorskap och att människor successivt lär sig språket genom att vara verksamma i yrkeslivet. Flerspråkighet borde uppvärderas då det finns många som behöver omsorg som har annat modersmål än svenska.
Det ska vara obligatoriskt med minst två köttfria skoldagar i veckan
Så svarar FI: Extra viktig Vi har föreslagit vegetariskt som norm för mat inom kommunal verksamhet. Detta gör vi både för klimatet och för omsorg om hälsan och djuren. Animalieprodukter är hårt subventionerade och vi skulle istället kunna stötta lokal vegetarisk matproduktion ännu mer.
Kommunen ska finansiera fler billiga hyreslägenheter
Så svarar FI: Extra viktig Vi behöver se till att alla har tillgång till en bostad, det är en grundläggande rättighet för att kunna leva ett drägligt liv. Vi behöver se till att det inte enbart finns bostäder för de med mycket god ekonomi, vilket de nybyggda lägenheterna idag kräver.
Kommunen ska ansvara för en stor tillgång till publika laddstolpar för elbilar
Kommunala bolag som konkurrerar med privat näringsliv ska avvecklas
Hur mycket av skolan ska drivas av privata företag i min kommun?
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Så svarar FI: Vi anser att en kommunal skola ger alla barn och unga lika förutsättningar till en bra och kvalitativ skola, oavsett bakgrund. Vi vill inte att skolor ska vara vinstdrivande, men vi är för idéburna stiftelser som driver skolor med alternativ pedagogik.
Hur mycket pengar ska min kommun lägga på kultur?
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Så svarar FI: Extra viktig Kommunen skulle behöva satsa mer på ungas kultur och en meningsfull fritid. Ett kulturhus skulle bidra till det. I vår budget har vi satsat mer resurser på ungas kultur och ungas möjlighet att skapa egen kultur.
Hur mycket ska medborgarna i min kommun betala i kommunalskatt?
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Så svarar FI: Vi ser att välfärdens resurser inte räcker till. Kommunen går precis runt ekonomiskt genom lån och värdepapper. Samtidigt sker ständiga besparingar på skola, vård och omsorg. Det är lärare, elever, omsorgspersonal och brukare som får betala priset. Vi vill därför att framförallt höginkomsttagare ska betala lite mer i skatt för att kunna satsa på människor med funktionsvariation, äldre och barn.
Vilka förslag ska Gnesta kommun prioritera för barn och ungdomar?
Feministiskt initiativ Gnestas val:
- Lägga mer resurser på fritidsgården Chill
- Lägga resurser på att bryta maskulinitetsnormer i kommunens skolor
- Öka resurserna till elevhälsan
Så svarar FI: Extra viktig Vi ser att barn och unga mår sämre i dag. Vi ser att det sociala klimatet hårdnat. Vi tänker att mer resurser till elevhälsan kan förbättra villkoren för barn och ungas möjligheter. Vi har tidigare haft projekt i kommunen som ökat kunskapen om normkritik, som förbättrade möjligheterna att se de hinder som finns för att alla skall bemötas likvärdigt och få tillgång till en jämlik förskola/skola.
Vilka av följande förslag ska min kommun prioritera?
Feministiskt initiativ Gnestas val:
- Bygga fler cykelvägar
- Minska barngruppernas storlek i kommunens förskolor
- Öka antalet platser på kommunens särskilda boenden
Så svarar FI: Extra viktig Barngruppernas storlek i förskolan har minskat genom tillfälliga statsbidrag, men vi skulle vilja att de minskade ännu mer och även permanent då barns utveckling är beroende av stimulans och hjälp som de får i vuxna relationer och mindre sammanhang. Gnesta har tidigare legat över Skolverkets rekommendationer vad gäller antal barn och det påverkar även pedagogernas arbetsmiljö.