Val 2022 Valkompass
kommun

Kommunen ska bygga fler äldreboenden

Om frågan
Äldreboende, eller särskilt boende för äldre, är en behovsprövad boendeform för äldre med stort behov av omsorg. Den äldre betalar hyra, en omvårdnadsavgift och avgift för mat och måltider.
Så svarar partierna

Ganska dåligt förslag

C
Centerpartiet Örnsköldsvik

Extra viktig fråga

Centerpartiet har tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna länge drivit frågan om att andra aktörer ska vara möjliga som ägare och driftare av boenden för äldre. Både vad gäller trygghetsboenden (som vi vill se spridda över hela kommunen) och vård-och omsorgsboenden (som vi inte vill se stora kolosser av). När dessa lösningar prövats kan kommunala byggen komma ifråga.

Ganska bra förslag

M
Moderaterna Örnsköldsvik

Det behöver dock inte vara kommunen som är byggherre utan andra aktörer ska kunna få bygga och driva äldreboenden.

Mycket bra förslag

KD
Kristdemokraterna Örnsköldsvik

Våra äldre skall ha det bättre. Kristdemokraterna Örnsköldsvik vill säkerställa individens möjlighet till val av närmiljö och på så vis, underlätta bibehållandet av deras sociala kontakter och trygghet, så att både stad och landsbygd får leva.

S
Socialdemokraterna Örnsköldsvik

Vi behöver fler äldreboenden för att möta det framtida behovet som kommer med en åldrande befolkning.

SD
Sverigedemokraterna Örnsköldsvik

En demokratisk och medmänsklig insats

V
Vänsterpartiet Örnsköldsvik

Fler blir äldre, men många är pigga, så därför har kraven på sk äldreboenden förändrats. Vi vill att kommunen tar ett större ansvar, och bygger Trygghetsboenden på fler platser i kommunen. Många är fångna, ensamma i sina hem, både på landsbygden och i tätort. Boenden ska vara attraktiva och ge möjlighet till aktivitet och samvaro, så när det blir för jobbigt med snö och underhåll ska rum finnas!