Val 2022 Valkompass
kommun

Sex timmars arbetsdag med bibehållen heltidslön ska införas inom äldreomsorgen

Om frågan
Syftet med förslaget är bland annat att förbättra arbetsmiljön för de anställda och göra yrket mer attraktivt genom att erbjuda sex timmars arbetsdag med bibehållen heltidslön.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

L
Liberalerna Norberg

Extra viktig fråga

Vi har redan nu personalbrist. Vi har redan provat kortare dag inom viss verksamhet. Det tyckte inte personalen var bra och det tillförde bara mer stress under arbetsdagen. Vi ska se till att alla har så bra arbetsmiljö att man kan jobba 8 h utan att gå sönder. Kommunens arbetsmiljöansvar kan inte nog betonas och här finns det mycket att göra i Norberg.

Ganska dåligt förslag

DiN
Demokraterna i Norberg Norberg

Förslaget har genomförts i kommunen med start 2016. Det har inte lyckats utan resultatet har blivit att medarbetarna för utföra 8 timmars arbete på 6 timmar och sjuktalen ökade.

M
Moderaterna Norberg

arbetsmiljön måste ses över från grunden. Är inte arbetsmiljön bra så blir den inte bättre av att jobba mindre timmar, problemet kvarstår

PNF
Partiet för Norbergs Framtid Norberg

Extra viktig fråga

En tydlig genomlysning behövs igen kring äldreomsorgen. Vi tänker att lönen är en fråga samt rekryteringen. Vi upplever inte äldreomsorg som ett instegsjobb utan som ett kvalificerat jobb där de anställda kompetensutvecklas kring arbetsmiljöfrågor både för sin egen del men även för brukarens

S
Socialdemokraterna Norberg

Vi vill att Norbergs kommuns verksamheter fortsätter anpassas så att arbetsmiljön är hälsofrämjande och våra medarbetare orkar jobba heltid. Men minutstyrningen ska bort! Vi vill införa arbetstidsmodellen 80-90-100 inom kommunens verksamheter, från 62 års ålder kunna arbeta 80% av heltid till 90% av lönen och tjäna in 100% av tjänstepensionen.

Mycket bra förslag

V
Vänsterpartiet Norberg

Partiet har inte lämnat någon motivering