Val 2022 Valkompass
kommun

Munkedals kommun ska vara med och finansiera höghastighetsjärnvägen Skagerrakbanan

Om frågan
Munkedal är en av sex kommuner i Bohuslän och fyra i Norge som inlett arbete för en järnväg med höghastighetståg på sträckan Göteborg–Oslo. Tågstation planeras i Dingle. Målet är att kostnaden, som beräknas till 100 miljarder kronor, till största delen ska betalas av kommersiella intressen.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

KD
Kristdemokraterna Munkedal

Finns inte kundunderlag för att en sådan järnväg skall bli lönsam.

MP
Miljöpartiet Munkedal

Det finns inte tillräckligt underlag av människor som kommer och nyttja banan. Vi har Bohusbanan som kan byggas ut och med detta korta resvägar avsevärt utan att spränga bort berg eller förstör åkermark.

M
Moderaterna Munkedal

Partiet har inte lämnat någon motivering

S
Socialdemokraterna Munkedal

Vi ser inte att detta projekt är verklighetsförankrat och kan inte se att den ekonomiska kalkylen går ihop.

SD
Sverigedemokraterna Munkedal

Partiet har inte lämnat någon motivering

V
Vänsterpartiet Munkedal

Vänsterpartiet i Munkedal är inte emot en satsning på järnvägen, men vi anser att det är en nationell angelägenhet och att Munkedals kommun har andra mer angelägna frågor som vi måste lägga resurser på just nu.

Ganska dåligt förslag

C
Centerpartiet Munkedal

Munkedal behöver bra pendlingsmöjligheter till närliggande orter. Det skapas bättre genom en upprustad Bohusbana. För att ha en trygg livsmedelsförsörjning och kunna utveckla våra jordbruksföretag behöver vi behålla vår produktiva jordbruksmark utan intrång och exploatering.

Ganska bra förslag

L
Liberalerna Munkedal

Extra viktig fråga

Vi vill fortsätta att utreda frågan, eftersom vi tror att det kan ge en positiv utveckling för kommunen. Vi är inte beredda att lägga skattemedel, utöver den insats som redan lagts, samt den tid som våra tjänstepersoner lägger.