Val 2022 Valkompass
kommun

Det ska vara obligatoriskt med minst två köttfria skoldagar i veckan

Om frågan
På köttfria dagar är alla rätterna som serveras i skolmatsalen vegetariska. En anledning till att skolor inför köttfria dagar är av miljöskäl, eftersom köttproduktion orsakar större koldioxidutsläpp än produktionen av grönsaker och spannmål.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

C
Centerpartiet Munkedal

Grunden i vår politik är alla människors frihet och människors förmåga att bestämma över sina liv. Barn som vuxen ska ha möjlighet att välja vegetariskt eller inte.

KD
Kristdemokraterna Munkedal

Partiet har inte lämnat någon motivering

M
Moderaterna Munkedal

Partiet har inte lämnat någon motivering

SD
Sverigedemokraterna Munkedal

Partiet har inte lämnat någon motivering

Ganska dåligt förslag

L
Liberalerna Munkedal

Extra viktig fråga

Våra barn skall ha en väl balanserad kost, och det skall inte behöva innebära ett visst antal dagar av en viss kost. Däremot är det viktigt att maten till så stor del som möjligt är svenskproducerad och gärna så lokalt odlad som möjligt.

MP
Miljöpartiet Munkedal

Skolan är för att förmedlar kunskap men inte förbjuda det fria valet. Kött kan finnas på matsedeln om det är närproducerat och om det går ekologisk. Det viktiga är kvalitet inte kvantitet och att det finns olika alternativ istället för kött.

S
Socialdemokraterna Munkedal

Vi ser hellre att det varje dag finns ett vegetarisk alternativ och att skolan pratar om vikten av att äta en blandad kost både för hälsa och miljö.

Mycket bra förslag

V
Vänsterpartiet Munkedal

Partiet har inte lämnat någon motivering