Val 2022 Valkompass
kommun

Det ska finnas öppna förskolor i Mjölby, Mantorp och Skänninge

Om frågan
Öppen förskola är en form av pedagogisk verksamhet dit föräldrar kan gå tillsammans med sina små barn. Att besöka den är oftast kostnadsfritt och utan krav på föranmälan eller regelbundet deltagande.
Så svarar partierna

Ganska bra förslag

SD
Sverigedemokraterna Mjölby

Fyller en viktig funktion men däremot tveksamt som integrationsåtgärd som en av tankarna är med att införa öppna förskolor.

Mycket bra förslag

C
Centerpartiet Mjölby

Detta är något som efterfrågats under lång tid. Vi diskuterar även lokal för familjecentraler.

KD
Kristdemokraterna Mjölby

Extra viktig fråga

Att tidigt ge barnen möjlighet att känna gemenskap och nyfikenhet är viktigt för den fortsatta utvecklingen till trygga unga, men även att ge föräldrarna en möjlighet att bättre förstå sina barns behov av god uppväxt med sunda värderingar. Det ger även kommunen en möjlighet att tidigt fånga upp missförhållanden och sätta in åtgärder.

L
Liberalerna Mjölby

Extra viktig fråga

Det finns redan i de tre orterna från och med 2022, tack vare Liberalerna och Handslag för Mjölby som har infört det.

MP
Miljöpartiet Mjölby

Extra viktig fråga

Öppna förskolor är en god mötesplats för familjer. Det är inte bara bra för barnen utan för hela deras familjer. Det kan bli en mötesplats där man möts över kulturgränser och andra gränser. En grogrund för integration och förståelse.

M
Moderaterna Mjölby

Ger föräldrar som inte nyttjar den vanliga förskolan möjlighet att ge sina barn en bra kontaktyta med andra barn och bra för föräldrar att träffa andra vuxna. Kan stärka integration. Samtidigt bör 15-tim regeln ses över så att öppen förskola åtminstone delvis kan ersätta den kostnaden.

S
Socialdemokraterna Mjölby

Extra viktig fråga

En viktig del i det förebyggande arbetet med tidiga insatser för barn och familjer. Ska självklart finnas i våra tre större orter. Vi vill också utveckla de öppna förskolorna till familjecentraler.

V
Vänsterpartiet Mjölby

Partiet har inte lämnat någon motivering