OBS! Detta gäller ett val som är redan avgjort: Senaste valkompassen från SVT

Val 2022 Valkompass
kommun

Det ska vara obligatoriskt med minst två köttfria skoldagar i veckan

Om frågan
På köttfria dagar är alla rätterna som serveras i skolmatsalen vegetariska. En anledning till att skolor inför köttfria dagar är av miljöskäl, eftersom köttproduktion orsakar större koldioxidutsläpp än produktionen av grönsaker och spannmål.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

C
Centerpartiet Lysekil

Extra viktig fråga

Varierad kost på menyn är viktigt, t.ex. färsk fisk en dag i veckan. Fiskad i våra hav här runt Lysekil och kött från gårdar i närområdet. Det vill Centerpartiet satsa på. Det ska finnas flera alternativ på menyn och en minst en vegetarisk rätt varje dag. Unga som växer behöver protein och de bör kunna äta sig mätta för att klara av skolan. Skolmaten är extra viktig för socialt utsatta barn.

M
Moderaterna Lysekil

Partiet har inte lämnat någon motivering

SD
Sverigedemokraterna Lysekil

Extra viktig fråga

Nej det tycker vi inte ingen ska tvingas att köra vegitariskt

Ganska dåligt förslag

K
Kommunistiska Partiet Lysekil

Ingen fråga som vi tycker är viktig. Däremot skall det naturligtvis finnas vegetariska alternativ varje måltid.

LP.NU
Lysekilspartiet Lysekil

Partiet har inte lämnat någon motivering

Ganska bra förslag

L
Liberalerna Lysekil

Extra viktig fråga

Bra för folkhälsan med varierad kost

S
Socialdemokraterna Lysekil

Vi vill fortsätta som idag och ha ett vegitariskt alternativ varje dag men vi vill börja med en köttfri dag i veckan.

V
Vänsterpartiet Lysekil

Extra viktig fråga

Matproduktionen medför stora utsläpp av klimatgaser. För att minska dessa utsläpp behöver vi äta mindre Kött. Framförallt kött från djur som endast betar ute en kort tid av året. Minskad köttkonsumtion och fler naturbetesdjur behövs. Det gynnar både klimat, biologiskt mångfald och hälsa.

Mycket bra förslag

MP
Miljöpartiet Lysekil

Extra viktig fråga

Det är bra att barn lär sig att äta en mer vegetarisk kost. Men skolmåltiderna ska också vara njutningsbara och ingå som en del av pedagogiken, med mer ekologiska och lokalproducerade råvaror. Hur köttet har producerats är också en viktig fråga där naturbeteskött bör prioriteras.