Val 2022 Valkompass
kommun

Lomma och Bjärred ska utvecklas genom förtätning

Om frågan
Förtätning är ett begrepp inom stadsplanering som går ut på att nybyggen ska ske inom befintlig bebyggelse. Motsatsen till förtätning är stadsutglesning.
Så svarar partierna

Ganska dåligt förslag

FBj
Fokus Bjärred Lomma

Extra viktig fråga

Det finns inte många gröna ytor kvar i centrala Lomma, och dessa bör man vara aktsam om. Bjärreds gröna karaktär ska bevaras. Utvalda delar av båda samhällena kan förtätas, exempelvis genom att ersätta en skola i en våning med en med två. Omfattande förtätning bör dock undvikas då detta förstör de inneboende kvaliteterna i våra samhällen.

Ganska bra förslag

S
Socialdemokraterna Lomma

Kommunen behöver förtätas om vi inte ska använda upp alla åkermark. Vi menar på att man behöver balansera behovet av förtätning kontra utbyggnad. Vi är för exploatering i Alnarp, öster om Malmövägen samt Bjärreds Vångar men menar på att dessa måste byggas grönt så att odling, gröna värden och stad/by kan samexistera.

SD
Sverigedemokraterna Lomma

Lomma kommun är till ytan en väldigt liten och begränsad kommun. Utvecklingstakten bör saktas ner något, men utvecklingen som sker bör vara genom förtätning.

Mycket bra förslag

C
Centerpartiet Lomma

Centerpartiet anser att det är nödvändigt att förtäta i syfte att bevara den bördiga jordbruksmarken. Vi tror också att befintliga tätorter blir mer attraktiva om det finns en samlad "bykärna" och inte allt för långa avstånd mellan t ex service och bostäder.

KD
Kristdemokraterna Lomma

Spara bördig åkermark.

L
Liberalerna Lomma

Extra viktig fråga

Det finns begränsat med mark i kommunen och det är därför väldigt bra om den mark där det redan byggts på kan förtätas.

MP
Miljöpartiet Lomma

Extra viktig fråga

Norra kommundelen behöver också utvecklas och det utan att för mycket värdefull jordbruksmark tas i anspråk. Förtätning bör kunna göras på smakfullt sätt som också bidrar till samhörighetskänslan på motsvarande sätt som Lomma Hamn har i södra kommundelen.

M
Moderaterna Lomma

Extra viktig fråga

Vi behöver hushålla med jordbruksmarken, samtidigt som vi stärker tätorternas kvaliteter och attraktivitet.