Val 2022 Valkompass
kommun

Kommunala bolag som konkurrerar med privat näringsliv ska avvecklas

Om frågan
Förslaget innebär att kommunen inte ska driva till exempel restauranger, transportverksamhet eller gym som riskerar att konkurrera med privata verksamheter.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

LjP
Ljusdalsbygdens parti Ljusdal

Företag som Ljusdalshem AB och Ljusdals Energi AB är viktiga för att kunna behålla en demokratisk styrning av grundläggande samhällsservice.

MP
Miljöpartiet Ljusdal

Vi tycker att det är viktigt att kommunen ska kunna hantera frågor som är viktiga för kommuninvånarna. Den privata marknaden drivs av ekonomisk vinst och inte av invånarnas behov.

Ganska dåligt förslag

C
Centerpartiet Ljusdal

Partiet har inte lämnat någon motivering

S
Socialdemokraterna Ljusdal

Kommunen har ett samhällsansvar att upprätthålla infrastruktur och allmännytta. Kommunal verksamhet ska i regel inte konkurrera med näringslivet, men ett visst utrymme finns inom kommunallagens gränser. Särskilt när det kommer till glesbygd där marknaden inte alltid fungerar utan kommunens hjälp.

SD
Sverigedemokraterna Ljusdal

Kommunen ska inte konkurrera med det privata näringslivet i onödan och vi ser gärna att verksamhet läggs ut på entreprenad, samt att upphandlingsprocessen förbättras för att stödja det lokala näringslivet. Vi tror dock på att ha kvar viss allmännyttig verksamhet i kommunala bolag.

V
Vänsterpartiet Ljusdal

Partiet har inte lämnat någon motivering

Ganska bra förslag

L
Liberalerna Ljusdal

Det är viktigt att det privata näringslivet får möjlighet att bedriva sin verksamhet utan osund konkurrens från kommunen.

M
Moderaterna Ljusdal

Extra viktig fråga

Kommunal verksamhet ska inte konkurrera med det privata näringslivet

Mycket bra förslag

KD
Kristdemokraterna Ljusdal

Extra viktig fråga

Näringslivet ska inte förlora möjlighet att bedriva verksamheter på grund av att kommunen av olika anledningar oftast har möjlighet att vara billigast. Vi vill ha kvar de företagare vi har men också locka hit nya. Det går inte med kommunen som konkurrent