Valet 2022 är avgjort
Utforska resultatet och se hur dina grannar röstat på valresultat.svt.se
Så svarade riksdagskandidaterna och partierna på frågorna i Valkompassen i:
Alla nyanställda inom hemtjänst och äldreomsorg ska klara språktest i svenska
Mycket dåligt förslag
MPMiljöpartiet Ljusdal
Förmåga att kommunicera är urviktigt!! Men förslaget har fel fokus. Svenskt språktest garanterar inte alls att brukaren och medarbetaren förstår varandra. Inte ens full pott på testet hjälper om brukaren inte förstår svenska. Ibland är det en förmåga utöver språket som behövs. Spända muskler som tyder på smärta, uttryck av oro - nej, överlåt till den som anställer att hitta bra personal.
Ganska dåligt förslag
SSocialdemokraterna Ljusdal
Språket är visserligen en viktig del av kommunikationen mellan vårdare och kund. Men det finns också fler aspekter för att kunna leverera god vård och vi ska främst sträva efter att ha personal med rätt utbildning och kompetens.
Ganska bra förslag
CCenterpartiet Ljusdal
Partiet har inte lämnat någon motivering
VVänsterpartiet Ljusdal
Vi vill att kommunen ska gå in tidigt och hjälpa dem på SFI som behöver mer stöd. När man lämnar SFI eller gymnasium ska språket vara så bra att hen inte har några problem på framtida arbetsplatser. Svenska språket inom vården handlar också om patientsäkerhet.
Mycket bra förslag
KDKristdemokraterna Ljusdal
Yrkesutövare har rätt till att korrekt kunna utföra sitt arbete. På samma sätt har alla patienter rätt till att förstå vad vårdare säger och vilken vård som ska sättas in. Här finns inte utrymme för missförstånd.
LLiberalerna Ljusdal
Det är oerhört viktigt att vi inför språktest för att höja kvaliteten inom omsorgen och öka tryggheten för våra äldre samtidigt som våra medarbetare får en bättre arbetsmiljö.
LjPLjusdalsbygdens parti Ljusdal
Det är viktigt att våra äldre och sköra ska kunna göra sig förstådda på sitt modersmål som ju oftast är svenska.
MModeraterna Ljusdal
För de behövandes trygghet
SDSverigedemokraterna Ljusdal
Självklart ska anställda inom omsorgen kunna uttrycka sig på- och förstå svenska, det är en trygghetsfaktor! Utöver den viktiga sociala delen är den av största vikt att felmedicinering eller felaktig vård ej sker på grund av språkförbistringar.