Val 2022 Valkompass
kommun

Äldreomsorgen för dementa ska koncentreras till Lessebo

Om frågan
I Lessebo kommun finns fyra tätorter: Kosta, Skruf, Hovmantorp och Lessebo. I dag finns demensboende på tre platser i kommunen.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

KD
Kristdemokraterna Lessebo

Extra viktig fråga

Det är extra viktigt för en person med demenssjukdom att få bo kvar på den ort där man känner sig hemma. En flytt till en annan ort kan orsaka extremt mycket oro och otrygghet. Det är viktigt för att anhöriga och vänner ska kunna göra besök även om de inte har tillgång till bil. För många med demens är det små korta besök ofta som fungerar bäst, andra uppskattar längre samvaro men inte lika ofta.

M
Moderaterna Lessebo

Äldre och anhöriga som levt och verkat i en ort ska inte tvingas att flytta. Valfrihet framför byråkrati.

Ganska dåligt förslag

MP
Miljöpartiet Lessebo

Partiet har inte lämnat någon motivering

S
Socialdemokraterna Lessebo

I dagsläget har vi demensavdelningar i Lessebo, Kosta och Skruv. Det pågår ett arbete om den framtida äldreomsorgen. Även Regionens arbete med den nära vården kommer spela roll men än vet vi inte svaren.

Ganska bra förslag

C
Centerpartiet Lessebo

Kan dock inte säga att det är i Lessebo just som det ska centreras till. Med fler på samma ställe skulle resurserna kunna koncentreras och bli mindre sårbart gällande personal vilket borde ge högre kvalité.

V
Vänsterpartiet Lessebo

Kommunen är för liten för att kunna driva fyra demensboenden. Däremot måste det tillkomma en ”rundresebuss” så att vänner och släktingar kan komma och hälsa på de boende från de tre andra orterna och också kan resa hem igen.

Mycket bra förslag

SD
Sverigedemokraterna Lessebo

Partiet har inte lämnat någon motivering