Val 2022 Valkompass
kommun

Avgiften för dricksvatten ska höjas för att minska förbrukningen

Om frågan
Somrarna 2018, 2019 och 2020 uppstod brist på dricksvatten och bevattningsförbud infördes i Laholms kommun.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

KD
Kristdemokraterna Laholm

Partiet har inte lämnat någon motivering

Lap
Laholmspartiet Laholm

Extra viktig fråga

Det är inte priset som skall styra, utan man måste informera folk om att det vattnet är våra kranar är till för att konsumeras som vilket livsmedel som helst. Och skall in vara till för att fylla swimmingpooler till det skall man använda tekniskt vatten.

M
Moderaterna Laholm

Extra viktig fråga

Att höja avgiften på viktiga saker som vatten, el och drivmedel för att minska konsumtion går bara ut över de resurssvaga. Sverige är rikt på vatten, det måste till tekniska lösningar på detta och inte straffbeskattningar.

Ganska dåligt förslag

L
Liberalerna Laholm

Med redan höga priser på drivmedel, el, mat osv. behöver vi i nuläget inte fler prisökningar. Informera om risken till och konsekvenserna av vattenbrist så blir förbrukningen mer hållbar.

MED
Medborgerlig Samling Laholm

Partiet har inte lämnat någon motivering

SD
Sverigedemokraterna Laholm

Ett samhälle mår bäst av att utvecklas varsamt i den hastighet det klarar av. Vattenbrist är ett tecken på att befolkningen ökat mer än samhället mår bra av.

Ganska bra förslag

C
Centerpartiet Laholm

Partiet har inte lämnat någon motivering

S
Socialdemokraterna Laholm

Intefel att ha en taxa som gynnar sparsamheten men det krävs då att den fasta delen sänks

Mycket bra förslag

MP
Miljöpartiet Laholm

Extra viktig fråga

Det är konsumtionen alltså antalet förbrukade liter vi skall betala för. Om den kostnaden är hög, ökar viljan att använda mindre och man kan satsa på dubbla system, använda BDT vatten att spola med, tekniskt vatten där det går m.m.

V
Vänsterpartiet Laholm

Det måste bli dyrare att konsumera vatten i onödan och de hushåll och verksamheter som står för det stora slöseriet ska också betala mest. Därför vill vi införa progressiva va-avgifter. En rimligt låg grundavgift beräknad på hushållets storlek, och sedan en progressiv avgiftstrappa.