Val 2022 Valkompass
kommun

Kommunen ska fortsätta anlita ordningsvakter för att skapa trygghet

Om frågan
En ordningsvakt har ett förordnande av polisen och får avvisa, avlägsna och om nödvändigt omhänderta en person som stör den allmänna ordningen. Många kommuner har på senare tid anlitat ordningsvakter för att öka tryggheten.
Så svarar partierna

Ganska dåligt förslag

V
Vänsterpartiet Kumla

Vi vill arbeta brottsförebyggande och långsiktigt istället för att komma med tillfälliga lösningar. Ser kriminella vakter går de ett kvarter bort tills vakterna försvunnit och kan sedan återuppta sina aktiviteter.

Mycket bra förslag

C
Centerpartiet Kumla

Extra viktig fråga

Partiet har inte lämnat någon motivering

L
Liberalerna Kumla

Extra viktig fråga

Liberalerna är det parti som drivit trygghetsfrågorna längst och fler ordningsvakter är ett av våra förslag vi drivit länge. Kumla behöver fler ordningsvakter och ordningsvakter som finns på plats fler timmar än idag.

M
Moderaterna Kumla

Vi behöver följa utvecklingen med ordningsvakter. Polisen har till uppdrag att hålla ordning. Vi ser att vakter bidrar till en tryggare kommun, därav ser vi positivt på vakter, samtidigt måste Kumla få mer polisiär närvaro.

S
Socialdemokraterna Kumla

Extra viktig fråga

Ordningsvakter är ett komplement till Polisen och det polisiära arbetet i kommunen. Ordningsvakterna ska även ha ett nära samarbete med kommunens fältarbetare o socialtjänst.

SD
Sverigedemokraterna Kumla

Extra viktig fråga

Ordningsvakter som patrullerar i kommunens centrum försvårar för kriminella att förbli oupptäckta.