Val 2022 Valkompass
kommun

Kommunen ska säga nej till utbyggnad av vindkraft

Om frågan
Beslut om vindkraft tas av länsstyrelsen. Men kommunen har möjlighet att använda sin vetorätt för att stoppa en etablering.
Så svarar partierna

Ganska dåligt förslag

C
Centerpartiet Krokom

Viktigt att verken placeras så att de inte stör. Den ekonomiska återbäringen till lokalsamhället och kommunen måste bli högre än idag.

MP
Miljöpartiet Krokom

Vindkraft behövs för att vi ska klara av att komma i från fossilberoendet. Vid anläggande av vindkraft ska stor hänsyn tas till rennäringen och påverkan på lokalsamhället. Lokalsamhället och kommunen ska få rimlig ersättning vid vindkraftsetableringar.

S
Socialdemokraterna Krokom

Vi har beslutat revidera tematiska tillägget för vindkraft, där vi inte kommer att säga nej till hela kommunen. Tillståndsprövningen ska göras i varje enskild förfrågan och vi kommer att säga ja där det går, efter hänsynsprövning enligt de regler som finns i lagen.

V
Vänsterpartiet Krokom

Vänsterpartiet är i grunden positiv till grön energiproduktion där vindkraft ingår. Vi vill se mer havsbaserad vindkraft i framför allt i de södra delarna av landet där behoven av el är störst. Om vindkraften ska byggas ut ska bygden kompenseras. Vindkraft ska byggas där det är lämpligt och det är inte lämpligt om det stör rennäringen.

Mycket bra förslag

JVK
Jämtlands Väl Krokom Krokom

Jämtlands väl krokom är generellt emot vindkraftsutbyggnad.

KD
Kristdemokraterna Krokom

vi behöver inte mer förstörd natur.

M
Moderaterna Krokom

De som drabbas värst av vindkraftsetableringar är samerna. Bl.a. så försvinner betesmarker för deras renar, uppsamlingsplatser försvinner, renarnas flyttleder blockeras. Vår kommun har valt att vara ett samiskt förvaltningsområde, där vi ska värna om den samiska kulturen. Boende drabbas av ljud och ljus. De som brukar skog, jagar och vandrar. Allt djurliv blir också påverkat negativt.

SD
Sverigedemokraterna Krokom

Extra viktig fråga

Partiet har inte lämnat någon motivering