Valet 2022 är avgjort
Utforska resultatet och se hur dina grannar röstat på valresultat.svt.se
Så svarade riksdagskandidaterna och partierna på frågorna i Valkompassen i:
Sex timmars arbetsdag med bibehållen heltidslön ska införas inom äldreomsorgen
Mycket dåligt förslag
CCenterpartiet Knivsta
Vi får vara glada för varje arbetad timme i vården. Gärna 8 tim/dag. Vi har nämligen en befolkningsutveckling i Sverige med allt färre som kommer ut i yrkeslivet, som kan ta jobben i offentlig sektor och betala skatt som ska finansiera välfärden samtidigt som fler, framför allt äldre, som är i behov välfärdstjänster. 2035 saknas 200.000 medarbetare i offentlig sektor.
KDKristdemokraterna Knivsta
Kortare arbetstid kräver fler medarbetare som ska täcka upp det totala behovet. Det finns också en risk att man ska klara samma arbetsmängd på kortare tid, utan att den insatsen märks i lönekuvertet. I stället borde kommunen satsa på att skapa mer hållbara arbetsmiljöer, som medarbetare vill jobba och vara kvar i, med konkurrenskraftiga löner.
MModeraterna Knivsta
Nej.
Ganska dåligt förslag
LLiberalerna Knivsta
Den forskning som finns om sex timmars arbetsdag visar att det varken leder till förbättrad hälsa eller leder till fler jobb. Vi vill undvika att den offentliga sektorn går miste om pengar som annars kunnat gå till satsningar på skolan och resten av välfärden. En minskning till sex timmars arbetsdag skulle antingen innebära en ohälsosam skattehöjning
Ganska bra förslag
MPMiljöpartiet Knivsta
Miljöpartiet är generellt för ett arbete med förkortad arbetstid. Dock ser vi problem med rekryteringsmöjligeheter inom vård och omsorg.
SSocialdemokraterna Knivsta
På sikt är sex timmars arbetsdag positivt och äldreomsorgen är en bra prioritering för detta. Men i dagsläget prioriterar vi rätt till heltid och avskaffande av delade turer.
SDSverigedemokraterna Knivsta
Det är ett bra förslag om kommunen har ekonomiska resurser och inte behöver höja skatten
Mycket bra förslag
VVänsterpartiet Knivsta
Det är 40 år sedan senaste arbetstidsförkortningen i Sverige. De försök som gjorts på senare år har skapat friskare och piggare medarbetare som inte sliter ut sig långt före pension. Med förkortad arbetstid ökar trivseln för de anställda som därmed gör en bättre insats på jobbet.