Val 2022 Valkompass
kommun

Det ska vara obligatoriskt med minst två köttfria skoldagar i veckan

Om frågan
På köttfria dagar är alla rätterna som serveras i skolmatsalen vegetariska. En anledning till att skolor inför köttfria dagar är av miljöskäl, eftersom köttproduktion orsakar större koldioxidutsläpp än produktionen av grönsaker och spannmål.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

M
Moderaterna Kil

Det finns redan valmöjligheter.

SD
Sverigedemokraterna Kil

Skolan ska styras av opartiskhet och främja valfrihet. Två köttfria dagar accepterar vi inte, på samma sätt som vi inte accepterar införandet av 2 dagar med servering av endast kötträtter.

Ganska dåligt förslag

C
Centerpartiet Kil

Ur miljösynpunkt är det ett dåligt förslag. Vi värnar valfrihet och ser gärna att eleverna får möjlighet att prova olika maträtter.

S
Socialdemokraterna Kil

Partiet har inte lämnat någon motivering

Ganska bra förslag

L
Liberalerna Kil

Det ligger i tiden att äta mer vegetariskt då det finns en bevisad klimatpåverkan av köttproduktion. Vi ser däremot risken att många skolbarn kommer att hoppa över lunchen. Det kött som serveras i skolorna ska vara ekologiskt och närproducerat till övervägande del. Kompletteras med närings- och miljökunskap.

MP
Miljöpartiet Kil

Det är väldigt viktigt att kosten till största delen är växtbaserad. Exakt hur kostansvariga väljer att utforma matsedeln varje vecka överlåter vi till dem.