Val 2022 Valkompass
kommun

Odlingsbar åkermark ska skyddas från bebyggelse

Om frågan
För att få bygga på jordbruksmark ska byggnationen vara av väsentligt samhällsintresse. Marken kan komma att behövas om livsmedelshandeln med andra länder skärs ner eller upphör.
Så svarar partierna

Ganska bra förslag

KD
Kristdemokraterna Kävlinge

Vi ska vara rädda om åkermarken.

L
Liberalerna Kävlinge

Så långt det är möjligt ska vi ta tillvara jordbruksmarken och istället arbeta med förtätning.

M
Moderaterna Kävlinge

Här behöver vi ta in i aspekt samhällsutvecklingen och viss påverkan på jordbruksmark är oundvikligt om vi vill utveckla exempelvis Löddeköpinge . Men till så stor utsträkning som det går ser vi att det öppna landskapet och vår goda jordbruksmark ska bevaras.

SD
Sverigedemokraterna Kävlinge

Partiet har inte lämnat någon motivering

Mycket bra förslag

C
Centerpartiet Kävlinge

Extra viktig fråga

Åkermarken är en ändlig resurs. All odlingsmark behövs för livsmedelsproduktion, det blir extra tydligt i samband med kriget i Ukraina. Kävlinge kommuns lantliga karaktär ska inte byggas bort med vare sig någon lyxoutlet eller bostäder.

MP
Miljöpartiet Kävlinge

Extra viktig fråga

I en värld där matproduktionen blir mer och mer osäker pga krig och klimatförändringar kan vi inte använda vår åkermark till att bygga lyxoutlets eller villor. Den måste användas till matproduktion, förnybara bränslen eller bevaras till kommande generationer. Hårdjord mark kan inte återställas.

S
Socialdemokraterna Kävlinge

Vi ska ta tillvara på den åkermark vi har idag. Vi ska bygga på de platser i kommunen som vi redan har byggt på. Den åkermark som finns kvar i kommunen ska bevaras.

V
Vänsterpartiet Kävlinge

Vi behöver den odlingsbara marken. Vi behöver också höja vår försörjningsgrad när det gäller livsmedel.