Val 2022 Valkompass
kommun

Sex timmars arbetsdag med bibehållen heltidslön ska införas inom äldreomsorgen

Om frågan
Syftet med förslaget är bland annat att förbättra arbetsmiljön för de anställda och göra yrket mer attraktivt genom att erbjuda sex timmars arbetsdag med bibehållen heltidslön.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

M
Moderaterna Karlsborg

Redan i dagsläget är det mycket svårt med bemanningen inom äldreomsorgen. Med kortare arbetstider skulle ännu fler händer behövas inom äldreomsorgen och det är redan svårt med personalförsörjningen. Det utökade personalbehov som detta skulle kräva kompenseras inte av kortare arbetstider. Dessutom är detta för kostsamt för kommunen att införa.

Ganska dåligt förslag

C
Centerpartiet Karlsborg

Arbetsmiljön för omsorgspersonal är oerhört viktig för oss. Dock är inte just detta förslag det allra bästa. Vi tror på att införa enklare arbeten i vården för att undersköterskan ska kunna ägna sig åt det vårdnära arbetet istället för att tvätta, städa och plocka med varor och mat.

KD
Kristdemokraterna Karlsborg

Redan nu problematiskt att bemanna alla turer. Om 4 skift ska införas per dygn kommer bemanningen att bli ännu svårare. "Heltid som norm" har nyligen införts.

L
Liberalerna Karlsborg

Det är naturligtvis i grunden ett bra förslag, men vi bedömer det som svårt att genomföra ekonomiskt och även svårt att lösa med tillräckligt utbildad och kompetent personal.

S
Socialdemokraterna Karlsborg

Vi anser att om man inte orka arbeta 8 h, är det pga av hög arbetsbelastning och då måste arbetsmiljö och bemanning ses över.