Valet 2022 är avgjort
Utforska resultatet och se hur dina grannar röstat på valresultat.svt.se
Så svarade riksdagskandidaterna och partierna på frågorna i Valkompassen i:
Jytte Guteland
Varför ska väljarna rösta på dig?
Min styrka i det politiska arbetet är att jag är passionerad, envis och uthållig. Jag var Europaparlamentets huvudförhandlare för EUs klimatlag som beslutades om år 2021. Envisheten hade jag nytta av när vi förhandlade klimatlagen, som blev betydligt mer ambitiös än de flesta förutspådde. Jag vill ta med mig mina erfarenheter till Sveriges riksdag.
Presentera dig själv
Jag är småbarnsförälder och stockholmare. De senaste åren har jag dock gjort en längre utflykt till Bryssel då jag fick det fina förtroendet att som folkvald vara företrädare i Europaparlamentet. Jag har i den rollen arbetat främst med klimat- och miljölagstiftning. Jag har bland annat varit förhandlare för utsläppshandeln ETS, Energieffektiviseringsdirektivet och EUs klimatlag.
Vad har du för yrke?
Europaparlamentariker
I vilket land är du född?
Sverige
Var någonstans skulle du placera dig på en politisk höger-vänster-skala?
Något till vänster
Vem är din politiska förebild?
Anna Lindh
Hur vill du att det politiska styret ska se ut efter valet 2022?
Socialdemokratiskt ledd regering
Finns det något parti som du INTE vill att ditt parti ska samarbeta med?
Sverigedemokraterna
Hur länge har du varit medlem i ditt parti?
Mer än 20 år
Bedriver du en personvalskampanj?
Nej
Svar i valkompassen
:Jytte Guteland
Vinstutdelning för friskolor ska förbjudas
Så svarar Jytte Guteland: Samhället måste ta tillbaka kontrollen över skolan. Våra skattepengar ska gå till elevernas utbildning, fler lärare och bättre förutsättningar för alla de som arbetar i skolan - inte till riskkapitalisters vinster. Alla elever ska ha möjlighet att välja skola men vinstjakten ska bort.
Kärnkraften ska byggas ut
Så svarar Jytte Guteland: Jag och mitt parti står bakom riksdagens mål om 100 procent förnybar elproduktion år 2040, men det är inget förbud mot ny kärnkraft. Det står kärnkraftsbolag fritt att bygga nya reaktorer och det är kärnkraftsbolagen som själva får ta besluten om drift och investeringar i kärnkraften.
Polisen ska kunna upprätta visitationszoner i brottsutsatta områden
Så svarar Jytte Guteland: Polisen har redan idag stora möjligheter att visitera och göra husrannsakan. Visitationszoner, där man får visitera människor helt utan misstanke om brott, riskerar att göra mer skada än nytta, vilket inte minst poliser som jobbar i de aktuella områdena brukar framhålla.
RUT-avdraget ska avskaffas
Så svarar Jytte Guteland: Användningen av hushållsnära tjänster har ökat kontinuerligt, och vi har inga förslag om att avskaffa RUT-avdraget. Däremot ska stora skattefinansierade reformer granskas kontinuerligt, och vi ser positivt på en översyn av RUT-avdraget för att motverka fusk och arbetslivskriminalitet.
Sverige ska minska det internationella biståndet
Så svarar Jytte Guteland: Jag och mitt parti anser att biståndet ska uppgå till en procent av BNI och användas till långsiktigt utvecklingssamarbete och humanitärt bistånd. Utvecklingssamarbetet ska vara ändamålsenligt, ha hög kvalité, klimatsäkras och bekämpa fattigdom. Genom ett ambitiöst utvecklingssamarbete bidrar Sverige till ekonomisk, social och ekologiskt hållbar utveckling som förebygger nya humanitära katastrofer.
Kungahuset ska tilldelas mindre pengar
Skatten på bensin och diesel ska sänkas
Så svarar Jytte Guteland: Det har redan givits kompensation för detta. Sänkt bensinskatt slår fel. Ur klimatsynpunkt är det bättre att kompensera för höga bensinpriser på andra sätt.
Skatten på fastigheter ska höjas
Så svarar Jytte Guteland: Vi har inga planer på att höja den borgerliga fastighetsavgiften eller ändra på de rester av den statliga fastighetsskatten som finns kvar.
Kulturen ska till större del finansieras av privata aktörer
Så svarar Jytte Guteland: Mitt parti ser gärna att privata aktörer bidrar finansiellt till kulturlivet men tror inte att det är möjligt med en mångfald av kultur utan en stark offentlig finansiering.
Det ska bli svårare för kommuner att stoppa vindkraftsbyggen
Så svarar Jytte Guteland: Kommunerna ska fortsatt få bestämma om vindkraftsbyggen. Regeringen har lagt fram ett vindkraftspaket för att snabba upp utbyggnaden av billig och grön el i Sverige samtidigt som det kommunala vetot, rätten att säga ja eller nej till vindkraftsprojekt, behålls.
Det ska vara förbjudet att tigga i Sverige
Så svarar Jytte Guteland: Vi vill inte ha ett nationellt tiggeriförbud – det skulle framför allt innebära att polisen får lägga viktigare saker åt sidan. Vi har förbjudit människor att tjäna pengar på andras tiggeri. Kommuner får, genom lokala ordningsföreskrifter, reglera passiv pengainsamling på offentlig plats, det vill säga tiggeri. Tiggeri är aldrig en väg ur fattigdom.
Ett tredje juridiskt kön ska införas för de som varken identifierar sig som kvinna eller man
Så svarar Jytte Guteland: En ändring av personnummer skulle kräva att hela systemet görs om i grunden och möjligheten till jämförelser bakåt försvinner. Tack vare mer än 60 års användning av personnummer har vi i Sverige en källa av värdefull kunskap som många andra länder saknar. Nackdelarna med att förlora den möjligheten överväger fördelarna med förändringen och det bör inte göras en ändring till könsneutrala personnummer.
Föräldrar ska själva få bestämma hur de fördelar föräldraledigheten
Så svarar Jytte Guteland: Vi anser att föräldraförsäkringen successivt ska delas helt lika. Som ett steg på vägen bör försäkringen delas i tre lika delar. En tredjedel för vardera föräldern och en tredjedel som båda vårdnadshavarna har möjlighet att ta ut.
Privata nätläkare ska inte längre finansieras av skattemedel
Så svarar Jytte Guteland: Digitala sjukvårdstjänster bör ingå som en del i den ordinarie sjukvården och inte skötas separat av vissa sjukvårdsföretag. Nätläkartjänster bör därför ingå i den allmänna sjukvården och även finansieras av regionerna.
Permanenta uppehållstillstånd ska vara huvudregel i migrationspolitiken
Så svarar Jytte Guteland: Tidsbegränsade uppehållstillstånd beviljas som huvudregel skyddsbehövande. Permanenta uppehållstillstånd kan beviljas efter tre år om vissa krav uppfylls.
Sverige ska vara medlem i NATO
Så svarar Jytte Guteland: Regeringen har gjort bedömningen att ett svenskt Nato-medlemskap är det bästa sättet att värna Sveriges säkerhet.
Den tillfälliga höjningen i A-kassan ska permanentas
Så svarar Jytte Guteland: Vi vill höja ersättningen i arbetslöshetsförsäkringen och går till val på att permanenta den tillfälligt stärkta a-kassan som infördes under pandemin. Reformen innebär att vanliga löntagare som tjänar upp till 33 000 kr i månaden kan få ut 80 procent av sin lön i ersättning om de blir av med jobbet.
Strandskyddet i landsbygdskommuner ska avskaffas
Så svarar Jytte Guteland: Vi anser att det ska bli enklare att bygga strandnära på landsbygden, samtidigt som man skärper strandskyddet där det är stor efterfrågan på mark och förtydligar strandskyddet för att bevara växt- och djurliv på land och i vatten. Genom S-regeringens förslag säkras allemansrätten. Jag anser dock inte att strandskyddet ska avskaffas.
Upprustningen av svenska försvaret ska finansieras med höjd skatt
Så svarar Jytte Guteland: Sverige är värt att försvaras. Därför är det viktigt att vi ökar vår försvarsförmåga och ökar finansieringen av försvaret till 2 % av BNP. När vi gör stora gemensamma åtaganden skickar det också en stark signal om vi är beredda att finansiera åtagandena på ett stabilt och långsiktigt sätt. Då är det rimligt att de rikaste bidrar mer till att hålla Sverige tryggt och säkert.
Public service - TV och radio - ska ha ett smalare uppdrag
Så svarar Jytte Guteland: Vi anser att public service ska ha erbjuda ett brett uppdrag och ett programutbud av hög kvalitet. Alla ska kunna hitta program som är intressanta.
Nyförsäljning av bensin- och dieselbilar ska förbjudas från och med år 2025
Så svarar Jytte Guteland: Jag hade gärna sett det, men vi behöver ha gemensamma beslut på EU-nivån så i praktiken blir det senare. Regeringen har bland annat infört ett bonus malus-system för att skynda på omställningen, som innebär att miljöanpassade fordon med relativt låga utsläpp av koldioxid premieras med en bonus, medan fordon med relativt höga utsläpp av koldioxid får högre skatt.
Betyg ska vara obligatoriskt från årskurs 4
Så svarar Jytte Guteland: Varken forskning eller profession stödjer betyg från årskurs 4. Vi anser att betyg ska ges från årskurs 6.
Mer skatteinkomster ska omfördelas från rika till fattiga kommuner
Så svarar Jytte Guteland: Sveriges kommuner har väldigt olika förutsättningar. Dagens utjämningssystem tar inte tillräckligt stor hänsyn till faktorer som är svåra för kommunerna att påverka. Vi behöver omfördela resurser efter demografi, socioekonomiska förutsättningar såsom utbildningsbakgrund och inkomstnivå, samt för geografiska förutsättningar såsom avstånd. För en mer jämlik välfärd i hela Sverige.
Köp av sexuella tjänster ska straffas med minst fängelse
Så svarar Jytte Guteland: Att utnyttja människor som ofta befinner sig i en mycket utsatt position är ett allvarligt brott som ska ge fängelse. Böter ska därför tas bort ur straffskalan.
Marknadshyror ska införas på nya hyresrätter
Så svarar Jytte Guteland: Marknadshyror leder till en ökad omfördelning från hyresgäster till fastighetsägare, det kan innebära att många får sin ekonomiska situation försämrad, vilket i sin tur försvårar möjligheten att få en bostad. Allt detta utan att byggandet kan förväntas öka. Jag och mitt parti motsätter oss marknadshyror, och vill istället att den svenska hyresförhandlingsmodellen ska stärkas.
Sverige ska avveckla planerna på höghastighetståg
Så svarar Jytte Guteland: Arbetet med nya stambanor ska fullföljas samtidigt som befintliga stambanor och järnvägsstråk rustas för framtiden. Vi vill se fortsatta investeringar i infrastruktur i hela landet. Utbyggnaden behövs för att öka kapaciteten i vårt transportsystem, knyta landets regioner närmare varandra och bidra till stadsutveckling, bostadsbyggande, större arbetsmarknadsregioner och den gröna omställningen.
Staten ska ta över ansvaret för sjukvården
Så svarar Jytte Guteland: Sjukvården blir inte bättre av att i detalj centralstyras från Stockholm. Däremot behövs ökad statlig kontroll och bättre samordning och mer samarbete i regionernas sjukvård.
Karensdagen ska avskaffas
Så svarar Jytte Guteland: Karensavdraget påverkar olika utifrån kön, yrke och ställning på arbetsmarknaden. Vi vill därför se över hur regelverket skulle kunna ändras så att riskerna för inkomstbortfall under sjukdom kan bäras på ett mer solidariskt sätt.
Det ska bli enklare för arbetsgivare att säga upp anställda
Så svarar Jytte Guteland: Det vore negativt med fler undantag från turordningsreglerna. De lokala förhandlingarna mellan parterna fungerar väl. Sverige ska fortsätta konkurrera med kompetens, trygghet och hög omställningsförmåga – inte med otrygga anställningar och låga löner.
Det ska vara enklare att få tillstånd att öppna gruvor i Sverige
Så svarar Jytte Guteland: Tillståndsprocesser ska effektiviseras för både befintliga och nya verksamheter för att Sveriges konkurrenskraft ska stärkas. Nya ska gruvor kunna öppnas för att säkra tillgång till nödvändiga och innovationskritiska metaller och mineraler som behövs för klimatomställningen, Samtidigt måste vi fortsatt ställa höga miljökrav. Det är ingen blank check.
Hur öppet ska Sverige vara för att ta emot asylsökande?
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Så svarar Jytte Guteland: Vi ska ha en reglerad invandring. Det är grundläggande att människor på flykt ska få hjälp och ha rätt att söka asyl. Men fler måste vara med och dela på ansvaret. För att Europa ska klara denna kris krävs att alla länder i Europa hjälps åt. Jag tycker egentligen att detta är en väldigt svår frågeställning eftersom detta bara kan bedömas utifrån de behov som uppstår och ingen vet var vi är om några år.
Hur mycket ska polisen få använda hemlig avlyssning och övervakning utan brottsmisstanke?
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Så svarar Jytte Guteland: En avgörande faktor för att kunna förhindra skjutningar och sprängningar och annan allvarlig brottslighet är att polisen får tillgång till viktig information i ett tidigt skede.
Hur mycket ska höginkomsttagare betala i skatt?
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Så svarar Jytte Guteland: Skattesystemet ska utformas för att främja tillväxt, investeringar och konkurrenskraft, samtidigt som det bidrar till att öka jämlikheten. Skattesystemets överordnade syfte är att finansiera välfärden. Skatt ska betalas efter bärkraft och beskattningen av kapital bör därför öka. Dessa mål stärker varandra – jämlikhet är både mer rättvist och gynnar utveckling.
Hur mycket av skogen i Sverige ska skyddas?
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Så svarar Jytte Guteland: Vi vill att frivillighet ska vara grunden för att skydda skog. Det har vi slagit fast i regeringens skogsproposition. De skogsbrukare som väljer att skydda sin skog ska kompenseras ekonomiskt.
Vilka av följande områden ska prioriteras av staten?
Jytte Gutelands val:
- Lag och ordning
- Miljö och klimat
- Skola och utbildning