Val 2022 Valkompass
kommun

En kommunal skola ska öppnas i Oxhagen som alternativ till den privata

Om frågan
Oxhagen är en stadsdel i Kalmar. Sedan några år finns ingen kommunal grundskola i området, endast en privat.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

C
Centerpartiet Kalmar

Centerpartiet ser för tillfället inte behovet av ytterligare en skola i Oxhagen vare sig den är kommunal eller privat. Alla skolor ska vara bra skolor och likvärdigheten ska stärkas överallt.

KD
Kristdemokraterna Kalmar

Det var dåligt att den kommunala skolan i Oxhagen lades ner. Men som tur är räddade en friskola kvar områdets skola. Den nuvarande skolan i Oxhagen: `Thorén Framtid´ är en bra fungerande skola som ligger i pedagogiskt i framkant med tvålärarsystem. Konkurrens är givetvis bra, men de stora utbyggnadsbehov som finns inom kommunens förskolor vore det resursslöseri att bygga upp en ny skola i området

L
Liberalerna Kalmar

Extra viktig fråga

Vi har idag en bra skola som tar ett mycket stort ansvar för de elever som bor i Oxhagen. Kommunen lämnade en gång området och vi ser hellre att skolan och kommunen hittar bra samverkan för att se till att området har en bra skola.

M
Moderaterna Kalmar

Det finns en bra skola där som tog över när kommunen la ner sin.

SD
Sverigedemokraterna Kalmar

Det privata och det kommunala ska samarbeta, att etablera en kommunal skola enbart för att konkurrera ut det privata gynnar inte Kalmars utveckling.

Ganska dåligt förslag

S
Socialdemokraterna Kalmar

Det saknas för närvarande underlag för två grundskolor i Oxhagen. Däremot bygger vi kraftigt ut den kommunala förskolan i Oxhagen.

Ganska bra förslag

MP
Miljöpartiet Kalmar

Mer verksamhet i Oxhagen är positivt, och skulle driva utvecklingen framåt. Vi är öppna för en kommunal skola i Oxhagen, och ser allmänt gärna fler företag och verksamheter etablera sig i området. Vi är inte emot friskolor, men tycker inte de ska bedrivas med vinst till aktieägare som syfte, utan alla elevers bästa möjliga utveckling.

Mycket bra förslag

V
Vänsterpartiet Kalmar

Extra viktig fråga

Skolan är viktig, både för sitt kärnuppdrag men också på många andra sätt för sitt lokalsamhälle. Sedan ett antal år finns ingen kommunal grundskola i Oxhagen, bara en privat. Kalmars kommunalt drivna skolor håller erkänt hög kvalitet. Oxhagen växer stadigt sett till invånarantal. Även Oxhagenborna har rätt till en kommunal skola i sin stadsdel.