Val 2022 Valkompass
kommun

Sex timmars arbetsdag med bibehållen heltidslön ska införas inom äldreomsorgen

Om frågan
Syftet med förslaget är bland annat att förbättra arbetsmiljön för de anställda och göra yrket mer attraktivt genom att erbjuda sex timmars arbetsdag med bibehållen heltidslön.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

C
Centerpartiet Hylte

Extra viktig fråga

Andelen äldre i Hylte blir allt fler. Fler människor behöver hemsjukvård och insatser i sina hem. Vi kommer på grund av pensionsavgångar behöva rekrytera fler till vård och omsorgsyrkena. Våra medarbetare räcker inte till att täcka behoven om vi skulle införa sex timmars arbetsdag. Vi behöver se över scheman och arbetssätt för att lyfta dessa viktiga yrken och få fler att välja dem. Prio för oss!

S
Socialdemokraterna Hylte

Vi upplever redan idag en brist på personal inom äldreomsorgen, det är orealistiskt att tro att 6 timmars arbetsdag är genomförbart

Ganska dåligt förslag

SD
Sverigedemokraterna Hylte

Förslaget i sig är inte dåligt, men det fungerar inte i realiteten, alla kommuner har svårt att hitta personal att anställa. Sedan blir det ju väldigt dyrt för kommunen. Men hur det skulle fungera skulle jag vilja ha svar på?

Ganska bra förslag

L
Liberalerna Hylte

Värt att pröva på något ställe och sedan utvärdera om det är lättare att få personal att stanna kvar.

M
Moderaterna Hylte

Partiet har inte lämnat någon motivering

Mycket bra förslag

Komv
Kommunens Väl Hylte

Extra viktig fråga

Det kan vara ett sätt att öka attraktiviteten inom yrkeskategorier hos omsorgsnämnden. I teorin är det ett mycket bra förslag men man behöver såklart se över den ekonomiska påverkan som ett sådant beslut skulle få. Kanske kan man i samråd med medarbetarna testa det inom någon verksamhet för att se hur kostnad och resultat skulle bli.

V
Vänsterpartiet Hylte

Extra viktig fråga

Detta är en hjärtefråga för vänsterpartiet som vi kämpat för under en lång tid. Vi anser att 6 timmars arbetsdag är ett sätt att komma ner med sjukfrånvaro och skapa en mer attraktiv arbetsplats.