Val 2022 Valkompass
kommun

Skolorna i Harbo, Tärnsjö, Morgongåva och Vittinge ska få finnas kvar

Om frågan
Utbildningsförvaltningen har i flera år haft problem att få ekonomin att gå ihop och kommunen ligger långt ner i Lärarförbundets skolrankning. Förvaltningens tjänstemän kom 2019 med ett förslag om att lägga ner flera skolor, men fick då inget gehör hos politiker.
Så svarar partierna

Ganska bra förslag

L
Liberalerna Heby

Extra viktig fråga

Vi är skolpartiet och skolans närvaro är central för en fortsatt välmående kommun, anställda och företagare behöver skolplatser för sina barn

M
Moderaterna Heby

Vi vill att det ska vara möjligt att driva alla våra skolor även i fortsättningen. Men ska vi ha alla skolor kvar måste vi vara beredda att anslå pengar också, inte bara säga att skolorna ska finnas. Det behöver därför bli fler elever för att vi ska kunna driva ändamålsenlig undervisning till en rimlig kostnad och god kvalitet. Finns inte tillräckligt elevunderlag kan vi inte längre driva skolan.

Mycket bra förslag

C
Centerpartiet Heby

Extra viktig fråga

Små barn behöver små skolor! Att det finns förskola och skola ökar också intresset för att bo, leva och verka på dessa orter.

KD
Kristdemokraterna Heby

Extra viktig fråga

Heby består av flera mindre tätorter och den störst befolkningstillväxten är utanför Heby och Östervåla. Om skolorna skulle läggas ner där avtar inflyttningen och kommunen förlorar framtida skatteintäkter

MP
Miljöpartiet Heby

Vi vill att hela kommunen ska få leva och skolan är för många små orter själva navet i samhället. Det är förstås en ekonomisk utmaning att driva små skolor men vi tror att det är viktigt för de olika orterna att ha kvar sina skolor.

S
Socialdemokraterna Heby

Extra viktig fråga

Skolan är en av de viktigaste byggstenarna för att ett mindre samhälle ska känna framtidstro och utvecklas.

SD
Sverigedemokraterna Heby

Extra viktig fråga

Partiet har inte lämnat någon motivering

V
Vänsterpartiet Heby

Extra viktig fråga

Vi är en vidsträckt landsbygdskommun med flera mindre orter. Vänsterpartiet vill ha en levande landsbygd och då är skolan och tillgång till livsmedelsbutiker viktiga.