OBS! Detta gäller ett val som är redan avgjort: Senaste valkompassen från SVT

Val 2022 Valkompass
kommun

Alla nyanställda inom hemtjänst och äldreomsorg ska klara språktest i svenska

Om frågan
Syftet med förslaget är att säkra att personalen och brukarna kan göra sig förstådda med varandra på svenska.
Så svarar partierna

Ganska dåligt förslag

MP
Miljöpartiet Håbo

Det är viktigt att anställda klarar det svenska språket väl men att införa krav på språktest kan göra det svårt att anställa i en bransch som redan är sårbar. En bra och välkomnande introduktion med utsedda kollegor som stöttar extra i språkutvecklingen är en bättre väg att gå.

Ganska bra förslag

KD
Kristdemokraterna Håbo

Självklart skall alla kunna tala begriplig svenska och tala på ett sätt så att äldre kan hänga med när det gäller tydlighet när orden uttalas. Samtidigt får detta inte vara ett sätt att försöka sortera efter etnicitet, alla som jobbar i äldreomsorgen behövs.

M
Moderaterna Håbo

Det är viktigt att personalen kan kommunicera på ett bra sätt med brukarna. Om ett språktest är den enda lösningen på detta är vi osäkra på.

S
Socialdemokraterna Håbo

Partiet har inte lämnat någon motivering

V
Vänsterpartiet Håbo

Extra viktig fråga

Det viktiga är att de har god svenska om de arbetar med brukare med modersmål svenska. För att klara sitt arbete bör arbetsgivaren orda med undervisning på betald arbetstid.

Mycket bra förslag

BÅP
Bålstapartiet Håbo

Extra viktig fråga

Partiet har inte lämnat någon motivering

C
Centerpartiet Håbo

Om språktestet motsvara godkänd grundskola så stärker det kvaliteten i omsorgen. vi inväntar det lagförslag som bereds och kommer att följa denna.

L
Liberalerna Håbo

För att minimera risken för missförstånd och felbehandling inom omsorgen måste detta vara ett krav för såväl nyanställningar som befintlig personal

SD
Sverigedemokraterna Håbo

Extra viktig fråga

Självklart! Sverigedemokraterna menar att anställda inom om vård och omsorg minst ska kunna tala svenska motsvarande nivå C1, vilket motsvarar ungefär godkänd svenska på gymnasienivå. Som minimum. Brukare ska känna sig trygga med att sin vårdare förstår inte bara deras språk, utan även deras kultur, värderingar och kroppsspråk.