Val 2022 Valkompass
kommun

Fler övervakningskameror ska sättas upp i kommunen

Om frågan
Många kommuner har på senare tid satt upp kameror på offentliga platser för att öka tryggheten. För det krävs tillstånd, och kommunen måste visa att det finns problem med brottslighet där bevakningen ska ske – problem som är större än integritetsintresset.
Så svarar partierna

Ganska dåligt förslag

MP
Miljöpartiet Gävle

Gävle kommun har den senaste tiden satt upp flera nya övervakningskameror utöver dem som redan fanns vid kommunens fastigheter.

Ganska bra förslag

C
Centerpartiet Gävle

Extra viktig fråga

Polisen är beroende av information från kameraövervakning när de sak förebygga brott, avbryta detsamma och utreda begångna brott. Kameror ska upprättas på lämplig plats, som ska samverkas med polis innan upprättande. Vi vill också förbättra samverkan mellan skola, socialtjänst och blåljuspersonal som förebyggande åtgärder.

KD
Kristdemokraterna Gävle

Kameror på rätt plats är en brottsförebyggande åtgärd.

S
Socialdemokraterna Gävle

Socialdemokraterna har gjort den största trygghetssatsningen någonsin i Gävle med fler trygghetskameror på offentliga platser som en av flera åtgärder. S-regeringen har även förbättrat lagstiftningen så att Polisen enklare kan sätta upp kameror på platser där de bedömer att behov finns. Vi är positiva till fortsatta insatser som ökar tryggheten i Gävle.

V
Vänsterpartiet Gävle

Om övervakningskameror i sig gör att människor känner sig tryggare så kan det vara en lösning. Däremot löser de i sig inga problem.

Mycket bra förslag

L
Liberalerna Gävle

Kameraövervakning är ett viktigt redskap för polisen att förebygga och utreda brott.

M
Moderaterna Gävle

Extra viktig fråga

Moderaterna vill arbeta för att fler trygghetskameror ska sättas upp. Det är inte alltid den åtgärd som stoppar brottslighet på bar gärning men de utgör förbättrade möjligheter för rättsväsendet att klara upp brott. Kameror bidrar till tryggare platser och ger en större möjlighet för brottsoffer att på upprättelse. Det är en viktig, men inte den enda, åtgärden för att upprätta ett tryggt Gävle.

SD
Sverigedemokraterna Gävle

Extra viktig fråga

Kameror är en del i vårt paket för ett tryggare Gävle. Vidare ska en dygnet runt bemannad trygghetscentral införas med personal som har direktkontakt med polis och ordningsvakter. Trygghetsplanering i så väl offentlig- som bostadsmiljö tillsammans med hårdare straff och ökade resurser samt befogenheter till rättsväsendet kommer göra att Gävle åter blir en trygg stad.