Val 2022 Valkompass
kommun

All nyanställd personal inom skola och äldreomsorg ska drogtestas

Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

V
Vänsterpartiet Flen

Det finns inga skäl att utan anledning drogtesta personal och det finns inga generella problem med droganvändning bland personal inom skola eller äldreomsorg.

Ganska dåligt förslag

C
Centerpartiet Flen

Eftersom drogtester behöver göras mer än en gång för att fylla någon funktion tycker vi att drogtester ska användas när det finns en oro.

KD
Kristdemokraterna Flen

Vi ser inte varför nyanställd personal ska drogtestas. Vad det som säger att bara för att du är ny att du misstänkliggöras ? Risken att en medarbetare är påverkad finns under hela arbetslivet. Inte när man nyanställs. Det förebyggande arbetet på arbetsplatsen och att ha öppet samtalsklimat om droger och alkohol är viktigt att ha.

L
Liberalerna Flen

Drogtestning är ett allvarligt ingrepp i den personliga integriteten. Utdrag ur belastningregister är tillräckligt vid nyanställning.

MP
Miljöpartiet Flen

Självklart ska personal följa lagar och inte använda droger. Frågan om möjligheten att genomföra drogtest regleras i lag och är något kommunen inte har mandat att själv råda över. Enligt regeringsformen 2 kap. 6 § är var och en är gentemot det allmänna skyddad mot påtvingat kroppsligt ingrepp.

M
Moderaterna Flen

Att drogtesta vid ett givet tillfälle, vid nyanställning ger inte mycket till information förutom vad det exakt givna tillfället säger.

S
Socialdemokraterna Flen

Partiet har inte lämnat någon motivering

Mycket bra förslag

SD
Sverigedemokraterna Flen

Extra viktig fråga

Skola och omsorg ska vara en trygg plats för alla, vi kan inte riskera att personal som nyttjar droger jobbar med våra barn och äldre.