Val 2022 Valkompass
kommun

Kommunen ska säga nej till etablering av vindkraft i Finspång

Om frågan
Företag vill bygga flera stora vindkraftverk, bland annat utanför Regna i Finspångs kommun.
Så svarar partierna

Ganska dåligt förslag

C
Centerpartiet Finspång

Partiet har inte lämnat någon motivering

V
Vänsterpartiet Finspång

Att komma bort från fossila bränslen för att tillfredsställa våra energibehov är en överlevnadsfråga, där vindkraft har en viktig roll. Vid etablering av vindkraft är det viktigt att väga in boendes synpunktsynpunkter, opartisk forskning samt hur natur och djurliv påverkas. Vänsterpartiet vill se en lagreglerad, skälig bygdepeng från vindkraften till både närområdet och kommunen.

Ganska bra förslag

L
Liberalerna Finspång

Finspångsliberalerna har fått igenom förslag på att ta fram en vindbruksplan. som anknyter till översiktsplanen och tar sin utgångspunkt i behov, samhällsnytta och hur de nya höga vindkraftverken påverkar den biologiska mångfalden, djuren och växtriket, kommuninvånarnas livsmiljöer och hälsa samt besöksnäringens verksamhet. De förslag som hittils legat har inte varit optimalt placerade.

M
Moderaterna Finspång

Kommunen skall genomföra en utredning om det finns en möjlighet till en etablering av några vindkraftverk. Utredningen lär ta några år att genomföra. Holmen ABs planerade vindkraftsindustri ville vi inte godkänna för det hade haft för stor påverkan på miljö och boende

S
Socialdemokraterna Finspång

..... så länge inte undersökt om det finns lämpliga områden för vindkraft i Finspång eller inte genom ett tematiskt tillägg till översiktsplan. Bra eller inte beror på förutsättningarna på den specifika platsen. Det går egentligen inte att svara enkelt med ett av de givna alternativen ovan. Vi behöver grön energi och grön omställning, men samtidigt ta hänsyn till människor , djur och natur

Mycket bra förslag

KD
Kristdemokraterna Finspång

Extra viktig fråga

Vi säger säkerhetsavstånd på 10H 10 x höjden på verket till närmsta hus.

SD
Sverigedemokraterna Finspång

Vi ser detta som självklart! Du ska kunna bo och verka i hela kommunen utan att behöva oroa dig för försämrade livsbetingelser och värdeminskning av tex din bostad!