OBS! Detta gäller ett val som är redan avgjort: Senaste valkompassen från SVT

Val 2022 Valkompass
region

BB i Mora ska öppnas igen

Om frågan
2010 fattades det politiska beslutet att lägga ned BB och förlossningsavdelningen i Mora. Då hade det varit tillfälligt stängt sedan sommaren 2009 på grund av personalbrist. För vissa betyder det ett avstånd på omkring 30 mil till närmaste förlossningsavdelning och BB.
Så svarar partierna

Ganska dåligt förslag

L
Liberalerna Region Dalarna

Extra viktig fråga

En utredning från 2019 visade att det skulle vara mycket svårt att hålla tillräcklig kompetens och rekrytera personal till ett BB i Mora. I nuläget skulle patientsäkerhet för både barnet och mamman bli sämre. Så det är inte aktuellt att öppna Mora BB i närtid. Med ökat stöd till mammor (t ex god möjlighet till patienthotell) som bor långt från BB i Falun kan förlossningsvården förbättras.

MP
Miljöpartiet Region Dalarna

Den utredning som gjordes 2019 visade bland annat på att ett återöppnat BB i Mora skulle leda till svårigheter att upprätthålla kompetensen och rekrytera personal. Vår bedömning är att det inte skulle vara möjligt att garantera patientsäkerhet både för barnet och för mamman.

M
Moderaterna Region Dalarna

Partiet har inte lämnat någon motivering

V
Vänsterpartiet Region Dalarna

Utredningar som regionen har gjort har visat på att det inte är patientsäkert i dagsläget.

Ganska bra förslag

S
Socialdemokraterna Region Dalarna

Partiet har inte lämnat någon motivering

Mycket bra förslag

C
Centerpartiet Region Dalarna

Förlossning och BB i Mora bör inrättas om barnets och mammans säkerhet kan säkerställas Viktigt samtidigt att utreda förutsättningar för födande kvinnor boende långt från förlossningsavdelningen i Falun att få en god trygghet och hög medicinsk säkerhet inför och i samband med förlossning.

dsp
Dalarnas Sjukvårdsparti Region Dalarna

Extra viktig fråga

Ett återinförande av bb i Mora är viktigt för att öka patientsäkerheten och att tryggheten vid förlossningsvården inom Mora lasaretts upptagningsområde ska vara god. Därför är detta en väldigt viktig fråga för oss.

KD
Kristdemokraterna Region Dalarna

Extra viktig fråga

Mora har ett akutsjukhus där förlossningen stängdes 2009. Familjer får idag åka 270 km från norra länsdelen ner till Falun. Det är inte rimligt. Norge klarar att ha fler nöjda barnmorskor och familjer än i Sverige. Lär av vårt grannland. Dalarnas helikopter bör utrustas att ta med nyfödda så de kan flygas till t ex Uppsala vid problem.

SD
Sverigedemokraterna Region Dalarna

Det är alldeles för långt för de som bor norrut i vårat avlånga län för att få en trygg och säker förlossningsvård.