OBS! Detta gäller ett val som är redan avgjort: Senaste valkompassen från SVT

Val 2022 Valkompass
region

Barn- och ungdomspsykiatrin ska drivas i regionens regi

Om frågan
Barn- och ungdomspsykiatri (BUP) är verksamhet för barn och ungdomar med psykisk ohälsa som idag drivs av regionen. Det finns förslag om privatisera delar av verksamheten för att korta köerna.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

M
Moderaterna Region Dalarna

Extra viktig fråga

Vi har nyligen öppnat upp för att släppa in privata entreprenörer inom vården som ska arbeta sida vid sida med med BUP inom regionens regi. Vårdvalet som samtidigt införs är ett nytt system som kommer medföra bättre effektivitet både hos privata och offentliga vårdgivare. Samtidigt ska ju regionen inte släppa kontrollen och övervakningen av både privata och offentliga utförare.

Ganska dåligt förslag

dsp
Dalarnas Sjukvårdsparti Region Dalarna

Helst skulle vi vilja ha det i egen regi men som situationen ser ut i dagsläget uppfyller vi inte den vårdgarantin för Barn - och ungdomspsykiatrin som vi önskar.

L
Liberalerna Region Dalarna

Extra viktig fråga

Självklart ska huvuddelen av barn- och ungdomspsykiatrin bedrivas av Region Dalarna. Men privat vård via vårdval kan vara ett viktigt komplement som bidrar till kortare köer och god vård. Både den egna och den privata vården ska utvärderas regelbundet.

SD
Sverigedemokraterna Region Dalarna

För att korta köerna så skall privata aktörer kunna erbjuda barn- och ungdomspsykiatri. De privata aktörerna skall vara aktiva inom regionen och utvärderas regelbundet.

Ganska bra förslag

C
Centerpartiet Region Dalarna

BUP är central och viktig för att tidigt fånga barn och unga som mår psykiskt dåligt. C ser vårdval, eller LOV, som ett sätt att främja såväl valfrihet som tillgänglighet och kvalitet i hälso- och sjukvården. Vi ser positivt på införandet av LOV inom psykiatrin, och anser att det är viktigt för att sätta mer fokus på de ungas behov av stöd och hjälp och att de slipper köa när behovet finns.

KD
Kristdemokraterna Region Dalarna

Extra viktig fråga

BUP, barn- och ungdomspsykiatrin drivs och kommer att drivas av Region Dalarna. Men andra, privata utförare, är också välkomna att få uppdraget att bedriva verksamhet inom området. Barn och unga i Dalarna måste få hjälp, vilket inte klaras av idag inom rimlig tid.

MP
Miljöpartiet Region Dalarna

Vi vill att avsedda offentliga medel ska gå till barn och ungdomar. Målet ska vara en fungerande barn- och ungdomspsykiatri, som drivs av det offentliga alternativt av ideella eller icke vinstdrivande verksamheter. Vi vill se till att systemet för att ta hand om barn och ungas psykiska hälsa ska fungera väl, så att alla som behöver det kan få vård i rimlig tid.

Mycket bra förslag

S
Socialdemokraterna Region Dalarna

Extra viktig fråga

Privatiseringen av barn- och ungdomspsykiatrin har lett till längre vårdköer, sämre tillgänglighet och dränerade resurser. Vi vill istället för privatisering skapa en väg in för barn och unga, anställa fler inom psykiatrin och utveckla samverkan med samtalsmottagningarna, ungdomsmottagningarna och kommunerna.

V
Vänsterpartiet Region Dalarna

Extra viktig fråga

Sjukvård ska ges efter behov och det blir svårt att garantera med privata vårdföretag. Det är viktigt att barn och ungdomspsykiatrin är sammanhållen vilket LOV inom BUP motverkar. Vänsterpartiet vill istället att BUP i länet ska följa en liknande modell som Gävleborg framgångsrikt tagit fram. Där klarar man vården i egen regi, utan privata företag.