Val 2022 Valkompass
kommun

Fler naturreservat ska bildas i kommunen

Om frågan
Naturreservat är en stark skyddsform för mark och kan bildas av både kommuner och länsstyrelser. Naturreservaten består ofta av sammanhängande värdefull natur med till exempel naturskog, vattendrag, myrar, marina miljöer och öppna kulturlandskap.
Så svarar partierna

Ganska dåligt förslag

L
Liberalerna Botkyrka

Liberalerna är positiva till att bevara viktig natur. Men idag har Botkyrka redan 14 naturreservat, och ett nytt, Mälarskogen, har precis bildats. Vi ser att vi nu ligger på en bra nivå av skyddad natur. I stället för fler nya naturreservat vill vi utveckla och vårda de vi har.

M
Moderaterna Botkyrka

Extra viktig fråga

Måste prövas från fall till fall. Vid Mälarskogen är vi emot förslaget, för att området skulle hellre varsamt exploateras med bostäder. Men det kan finnas andra platser där mindre naturreservat kan komma att inrättas.

TuP
Tullingepartiet Botkyrka

Extra viktig fråga

Många kommuner slår sig för bröstet och pekar på antal naturreservat. Vi tror att en grön och trivsam närmiljö är minst lika viktig för invånarnas välbefinnande.

Ganska bra förslag

C
Centerpartiet Botkyrka

Extra viktig fråga

Det är mycket viktigt att vi bevarar tätortsnära grönområden och att landsbygden inte växer igen och marker slutar brukas. Vi vill dock så långt som möjligt att naturvård ska bygga på frivilliga åtaganden och inte på att vi som kommun tar över privatägd mark.

KD
Kristdemokraterna Botkyrka

Botkyrka har redan många fina naturreservat och många natursköna platser som också kan utvecklas till fler naturreservat.

S
Socialdemokraterna Botkyrka

Botkyrka är en kommun med goda naturtillgångar och detta ska bevaras. Socialdemokraterna ser gärna att fler naturreservat bildas. Men kommunens behov av nya bostäder är stort och nya naturreservat ska inte stå i vägen för att tillväxt i bostäder och näringsverksamhet.

SD
Sverigedemokraterna Botkyrka

Sverigedemokraterna menar att vi i Botkyrka inte själva kan lösa världens miljöproblem, därför vill vi värna vår unika naturmiljö och ta vår del av ansvaret för de globala utmaningarna, samtidigt som vår miljöhänsyn tar sin utgångspunkt i kärleken och omtanken om den egna hembygden.

Mycket bra förslag

MP
Miljöpartiet Botkyrka

Extra viktig fråga

Biologisk mångfald och rent vatten är förutsättningar för allt liv och för att klara klimatkrisen. Genom att instifta ännu fler naturreservat, till exempel i Tullinge skog, kan vi gynna biologisk mångfald och bevara värdefull natur samtidigt som vi tillgängliggör naturen för alla Botkyrkabor.

V
Vänsterpartiet Botkyrka

Partiet har inte lämnat någon motivering