Val 2022 Valkompass
kommun

Platsbristen i äldreomsorgen ska lösas med privata vårdföretag

Om frågan
Borgholms kommun har landets äldsta befolkning. Om fem år kommer andelen invånare över 80 år att vara 10,7 procent. Trycket är stort på äldreomsorgen.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

V
Vänsterpartiet Borgholm

Extra viktig fråga

Vänsterpartiet vet att platsbrist i älderomsorgen framförallt beror på personalbrist. Vi vill förbättra arbetsvillkoren för de anställda genom mer arbetsplatsdemokrati, höjda löner, fasta anställningar och statusökning (genom bland annat utbildning) för undersköterskor och sjuksköterskor. Vi vill också stärka den statliga grundfinansieren till kommunerna så de kan ge mer pengar till omsorgen.

Ganska dåligt förslag

S
Socialdemokraterna Borgholm

Extra viktig fråga

Partiet har inte lämnat någon motivering

SD
Sverigedemokraterna Borgholm

Viktigast för oss är att ha en god kommunal service och bra kommunala boenden. Vi utesluter inte privata lösningar fast det gäller att dessa kontrolleras noggrant avseende kvalitet och utförande.

Ganska bra förslag

C
Centerpartiet Borgholm

Partiet har inte lämnat någon motivering

FÖL
Framtid Öland Borgholm

Vi vill inte säga att platsbristen SKA lösas av privata alternativ men tror på att det kan vara ett komplement. Dvs vi vill inte stänga dörren för just privata lösningar. Men, det krävs väl utformade avtal och kontinuerliga strukturerade uppföljningar.

KD
Kristdemokraterna Borgholm

Viktigt att de som är i behov av vård/omsorg inte behöver vänta och att anhöriga ska känna oro över att det inte finns plats. Sedan kan det vara i kommunal regi eller privat det viktigaste är att det finns tillgång till bra vård.

M
Moderaterna Borgholm

Extra viktig fråga

För en fungerande omsorg och skola behövs valfrihet för att säkerställa kvalitet. Huvuddelen av detta bör vara offentlig, dock måste kvalitets och resursstyrning ske med både offentliga och privata utövare