Val 2022 Valkompass
kommun

Inga barn under ett år ska erbjudas förskola

Om frågan
Borås är i dag en av få kommuner som erbjuder barnomsorg redan från sex månaders ålder.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

MP
Miljöpartiet Borås

Extra viktig fråga

Det är viktigt att vi kan erbjuda de mycket få barnen som behöver så tidigt stöd de bästa förutsättningarna och att vi bygger bra relationer och ger stöd till de föräldrarna.

V
Vänsterpartiet Borås

Vänsterpartiet vill inte begränsa dagens regler som möjliggör för barn under ett år att börja förskolan i Borås.

Ganska dåligt förslag

C
Centerpartiet Borås

Kan finnas omständigheter där detta behövs och då skall vi kunna erbjuda detta.

S
Socialdemokraterna Borås

Ibland kan föräldrar behöva stöttning även om barnet är under ett år. Då ska samhället finnas där och hjälpa till.

Ganska bra förslag

M
Moderaterna Borås

Riktlinjen ska vara att följa lagstiftningen. Lagen tillåter att barn kan få plats tidigare ifall särskilda skäl finns. Resten av landets kommuner har regeln att plats på förskola fås när barnet fyllt ett år.

Mycket bra förslag

KD
Kristdemokraterna Borås

Borås är den enda kommunen i Sverige som erbjuder generell rätt till förskola från det att spädbarn är 6 månader. Det vill vi ändra och istället följa lagkravet om förskola från 1 år. Vi är övertygade om att så små barn i regel mår bäst av att vara hemma med sina föräldrar. Erbjuder man förskola från 1 år finns det ändå möjlighet för undantag för mindre barn i de fall man har behov.

L
Liberalerna Borås

Vårdnadshavare som har behov av förskola före 1 års ålder ska kunna erbjudas det efter samtal men generellt gäller förskola från 1 år.

SD
Sverigedemokraterna Borås

När barnen är så unga, är anknytningen till föräldrarna som viktigast. Det är då barnet lär känna sin familj. Samtidigt har förskolan i Borås det svårt. Arbetsmiljöproblem är ett återkommande ämne, samtidigt som personalen är underbemannade. Ett spädbarn på 6 månader kräver mycket uppmärksamhet och omtanke, något de främst kan få från sina föräldrar.