Val 2022 Valkompass
kommun

Fler höga bostadshus ska byggas i centrala Borås

Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

KD
Kristdemokraterna Borås

Extra viktig fråga

Borås behöver fler nya bostäder. Men när vi bygger behöver vi också ta hänsyn till den omkringliggande bebyggelsen. Det passar inte in med ett 24-våningshus i Borås stadskärna. En förutsättning för att fler ska välja Borås, är att lägga kraft på att fler områden med villor och radhus byggs.

SD
Sverigedemokraterna Borås

Borås Stads stadskärna utgörs av en rutnätsstad, som vi ska värna och vårda. Borås stad har lagom stora, slutna kvarter med trivsamma innegårdar. En god stadsstruktur har även mindre torgbildningar och inslag av öppna platser och gröna ytor som möjliggör trivsamma möten och samvaro. Detta har Borås stadskärna idag och det ska vi värna och bygga vidare på.

Ganska dåligt förslag

M
Moderaterna Borås

Det finns redan många höga hus och fler planeras. Det behöver därför göras en noggrann prövning av varje ny ansökan om ytterligare höga hus så staden även fortsättningsvis upplevs som attraktiv.

S
Socialdemokraterna Borås

Det är svårt att ha en generell ingång i denna fråga. Bostadsbyggande måste anpassas efter omgivningen i varje enskilt läge.

Ganska bra förslag

C
Centerpartiet Borås

Om staden skall förtätas så behöver vi bygga på höjden för att bevara de gröna stråken och parkerna i staden.

MP
Miljöpartiet Borås

Hållbar stadsbyggnad är viktigt oavsett höjd på hus. Rätt hus skall byggas på rätt plats med hållbara material och metoder. Det är viktigt att styra mot en fossilfri kommun där alla får tillgång till hållbar mobilitet och ett tryggt närområde.

V
Vänsterpartiet Borås

Borås har fortfarande bostadsbrist och den behöver byggas bort. Framförallt behöver vi bygga fler hyresrätter som vanligt folk har råd med. Den frågan är större än att enbart handla om höga bostadshus i centrum.

Mycket bra förslag

L
Liberalerna Borås

Staden växer och vi behöver förtäta den