Val 2022 Valkompass
kommun

Fler bostäder ska få byggas på strandskyddade områden

Om frågan
Strandskyddet innebär att ett område inom minst hundra meter från ett vattendrag inte får bebyggas med hänsyn till naturen och det rörliga friluftslivet. Men kommunen kan peka ut områden där strandskyddet ska upphävas om det är motiverat för utveckling av landsbygden.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

MP
Miljöpartiet Bollebygd

Extra viktig fråga

Våra stränder är viktiga för den biologiska mångfalden. Den enskildes intresse att bo strandnära kan inte prioriteras högre än allmänhetens intresse av ett fungerande ekosystem.

Ganska dåligt förslag

V
Vänsterpartiet Bollebygd

Extra viktig fråga

Vi bör bevara det strandskydd som redan finns både för att skydda artbeständigheten och att ge alla människor möjlighet att njuta av naturen vid vatten.

Ganska bra förslag

FR
Folkets Röst Bollebygd

Strandskyddet är ibland omfattande i Bollebygd jämfört med andra kommuner.

KD
Kristdemokraterna Bollebygd

Strandskyddet bör göras om i grunden så att möjligheterna till etablering av boende och verksamheter i strandnära läge blir mer förutsägbart genom en tydligare lagstiftning. Idag är regelverket för stelbent och inte anpassat efter de olika förutsättningar som finns i vårt land. Det är orättvist utformat då det ofta är okej att bygga nära vatten i storstäder men inte på landsbygden. Vi ser också at

L
Liberalerna Bollebygd

Partiet har inte lämnat någon motivering

S
Socialdemokraterna Bollebygd

Ett mer differentierat strandskydd med hårdare skydd kring vissa stränder men samtidigt mildare där påverkan är mindre

SD
Sverigedemokraterna Bollebygd

Vi vill värna strandskyddet, men är öppna för att göra undantag från strandskyddet, till exempel på platser där det redan är exploaterat. I vår kommun går det på flera platser större vägar och järnvägar jäms med sjöar, här kanske man kan borde kunna bortse från strandskyddet till exempel.

Mycket bra förslag

C
Centerpartiet Bollebygd

Extra viktig fråga

Strandskydd måste förändras - skillnad ska göras på t ex tjärn, bäck eller badsjö. Kommunen känner områden bäst därför borde bestämmandet ligga där.

M
Moderaterna Bollebygd

Möjlighet för landsbygden att utveckla besöksnäringen. Ger större möjlighet för enskilda personer att kunna utnyttja sin mark.